Išinger: Nadam se da će Srbija prihvatiti nemačko-francuski predlog

Nemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije za status tzv. Kosova rekao je i da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji ukoliko želi da nastavi put ka EU

Nemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije za status tzv. Kosova Volfgang Išinger izjavio je u intervjuu za portal "Kosovo onlajn" da se nada da će Srbija prihvatiti francusko-nemačku inicijativu, koja se upoređuje s modelom "dve Nemačke".  

Francusko-nemački predlog rešenja prosleđen je Beogradu, ali Beograd i Priština nisu započeli pregovore na tu temu. Prema ovom predlogu, Srbija ne treba da formalno prizna tzv. Kosovo, ali treba da "zažmuri" na njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Išinger je u intervjuu izjavio i da se nada da će "Srbi sa severa Kosova biti snažno ohrabreni od strane Beograda da se vrate u institucije Kosova".

Takođe, prokomentarisao je izjavu ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka da francusko-nemačka inicijativa "nikad nije zvanično pokrenuta u ime 'trojke'" (Rusija, EU, SAD).

Išinger tvrdi da su njegovu inicijativu snažno podržale "EU i američki član 'trojke', ambasador Frenk Vizner", a da se ruski ambasador "nije protivio predlogu" i da ga je čak ohrabrio da ide u Moskvu i preda je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu. "Nažalost," dodao je Išinger, "ruska vlada nije mogla da podrži predlog zbog stava premijera Srbije koji je bio kategorički protiv."

Išinger je, na pitanje da li misli da će tzv. Kosovo poštovati Briselski sporazum i uspostaviti Zajednicu srpskih opština, rekao da "sve elemente Briselskog sporazuma treba da poštuju i sprovode sve uključene strane".

Takođe, Išinger je izjavio da se nada da će Srbija, ukoliko želi da nastavi put ka EU, uvesti sankcije Rusiji, jer to pitanje "nije toliko vezano za odnos Beograda i Prištine, koliko za odnos Beograda i Brisela".