Višković: Prijave protiv onih koji su onemogućili gašenje požara u NP "Sutjeska"

Premijer Republike Srpske je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u Federaciji BiH čim ugasi one na svojoj teritoriji

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će biti podnete prijave protiv svih koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruirali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" na vreme.

"Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na požarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar besni i kakve su posledice. Podnećemo prijave protiv odgovornih, neću unapred da govorim o imenima dok ne dobijem sve informacije", istakao je Višković.

On je rekao da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu namenjeni za gašenje požara i da se ne mogu se nositi s tim s obzirom na mali kapacitet vedra od 500 i 900 litara, za razliku od helikoptera iz Srbije od kojih jedan ima kapacitet vedra četiri tone.

"Šteta bi bila manja da je odobren dolazak i dejstvovanje helikoptera iz Srbije u subotu, ali i ovo je BiH", naglasio je premijer Srpske.

Premijer Republike Srpske je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u Federaciji BiH čim ugasi požare na svojoj teritoriji.

"Juče sam informisan da je aktivan požar u okolini Kaknja. Naša Civilna zaštita je dobila zahtev od Civilne zaštite FBiH da im stavi na raspolaganje bazene s vodom u svom vlasništvu", rekao je Višković.

On je istakao da situacija u vezi požara u FBiH najbolje ilustruje odnos stranih zemalja prema BiH kojima, kaže, nije stalo do BiH jer da jeste, bila bi ponuđena međunarodna pomoć za gašenje vatre.

SAD vrše najveći pritisak na Srpsku

Protiv Republike Srpske se vodi obojena revolucija čiji je cilj njen finansijski krah, rekao je predsednik Vlade Republike Srpske.

"Naprosto, šire se dezinformacije. Zabrinjava me stav iz političkog Sarajeva, oni ne razmišljaju racionalno, nego glume portparole stranim ambasadama", navodi Višković.

Dodaje da najveći pritisak na Republiku Srpsku vrši ambasada SAD.

"Američka ambasada u Sarajevu više nije to što jeste, nego je politička partija, a ambasador Majkl Marfi predstavnik te partije. Grubo se mešaju u unutrašnje stvari. Ne trebamo mi da polažemo račune američkoj ambasadi. Oni moraju da imaju određeni interes ovakvim ponašanjem, imaju i oni svoje šefove", kaže Višković.