Savetnik prištinske predsednice: Predstavnici SAD nikada se nisu protivili otvaranju mosta

SAD su sa Vojsom Osmani podelile bezbednosne procene o ugrožavanju života američkih vojnika na Kosovu i Metohiji

Sjedinjene Američke Države ni na jednom sastanku sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vojsom Osmani nisu iznele stav protiv otvaranja mosta, već su tražile saradnju u određivanju najpogodnijeg trenutka sa stanovišta bezbednosti i zajedničkog planiranja za realizaciju otvaranja mosta.

Takođe, SAD podelile su sa Vjosom Osmani bezbednosne procene u vezi sa ugrožavanjem života američkih vojnika na Kosovu i Metohiji, izjavio je savetnik za medije Bekim Kupina.

"Povodom pitanja da li je predsedništvo Kosova dobilo neko zvanično upozorenje od NATO-a ili nekog drugog međunarodnog faktora, potvrđujemo da su SAD podelile sa predsednicom bezbednosne procene u vezi sa ugroženošću života američkih vojnika, koji su uvek branili suverenitet, teritorijalni integritet i živote naših građana", rekao je Kupina za "Reporteri".

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je prethodno izjavio da bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo da poveća bezbednosne rizike i stvori mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike Kfora.

Hovenijer je rekao da SAD veoma ozbiljno shvataju svaku akciju koja može uticati na bezbednost američkih vojnika i izrazio nadu da će vlada u Prištini uzeti u obzir te zabrinutosti.

Srbi na KiM ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbednost, a protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i Kfor, EU, Kvinta i OEBS, navodeći da ta tema treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.