Tokom dva dana pojačane kontrole saobraćaja otkriveno 7.000 prekršaja

MUP je saopštio da je u prvih sedam meseci ove godine u saobraćajnim nezgodama stradalo 59 pešaka, dok je 395 povređeno

Tokom dva dana centralne akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja se i dalje sprovodi, otkriveno 7.000 prekršaja. Prisustvo alkohola je utvrđeno kod 182 vozača, dok je 17 njih upravljalo vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci, izjavio je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Belencan je naveo da je u prethodnoj akciji u kojoj se zajedno sa Mrežom saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL) sprovodila pojačana kontrola brzine, čak 60 vozača zatečeno da upravlja vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci, ističući da one postaju sve prisutnije.

On je ukazao da se prisustvo alkohola u krvi brže utvrđuje nego prisustvo psihoaktivnih supstanci, zbog čega se i otkriva veći broj alkoholisanih vozača.

Belencan je rekao da je iz razgovora sa kolegama iz Roadpola saznao da je 1897. godine stradao prvi pešak od motornog vozila i da je zbog toga doneta odluka da se ova nedelja posveti pešacima u pogledu zaštite, kontrole brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza i nepropuštanja pešaka.

Kada je reč o nepropuštanju pešaka, Belencan je rekao da je otkriveno 117 prekršaja.

Sa druge strane, Belencan ukazuje i da neki pešaci doprinose svom stradanju kada koriste slušalice ili mobilni telefon, što ometa percepciju saobraćajne situacije.

Belencan je najavio da će od 1. septembra saobraćajna policija biti prisutna u zonama škola, ali i da će kontrolisati "đačke puteve", odnosno staze koje koriste đaci.

"Tamo gde veći broj đaka prelazi, tamo će biti saobraćajna policija, ne samo u zonama škole", naveo je Belencan.

MUP: Svako četvrto poginulo lice u saobraćajnoj nezgodi je pešak

MUP je saopštio da je u prvih sedam meseci ove godine u saobraćajnim nezgodama stradalo 59 pešaka, dok je 395 povređeno.

"Svako četvrto poginulo lice u saobraćajnoj nezgodi je pešak. Ova statistika ukazuje na potrebu za većom pažnjom i odgovornošću svih učesnika u saobraćaju, posebno u urbanim sredinama gde su pešaci najugroženiji. Svi mi u nekom trenutku dana, postajemo pešaci, zbog čega je njihova bezbednost prioritet na svakom putu", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom Fejsbuk nalogu MUP-a.

MUP je upozorio vozače da pešak može biti svuda i da ih uvek očekuju na pešačkom prelazu.

U saopštenju se savetuju vozači da smanje brzinu, kako bi uočili pešaka na vreme, kao i da pre pešačkog prelaza ili skretanja u raskrsnicim uvek prikoče.

"U naselju i u zoni škole budite posebno pažljivi - sačuvajte pešake i decu. Dok vozite ne koristite mobilni telefon - trenutak menja sve. Obratite posebno pažnju na pešake noću i kada je smanjena vidljivost. Svaki pešak je važan - usporite za život", savetovao je vozače MUP.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije podelom flajera i preventivnim aktivnostima ukazali su našim sugrađanima na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i bezbednog učestvovanja u saobraćaju, navodi se u saopštenju.