Srbija i Balkan

U Severnoj Mitrovici čeka se odluka o izborima, dok je kosovska policija uhapsila dva Srbina

Noć između petka i subote u Severnoj Mitrovici i na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, manji broj pripadnika kosovske policije i dalje je raspoređen u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera
U Severnoj Mitrovici čeka se odluka o izborima, dok je kosovska policija uhapsila dva Srbina© AP Photo/Bojan Slavkovic

Na glavnom mostu preko Ibra, blizu centra Severne Mitrovice, još se nalaze italijanski karabinijeri, jedinica koja je u sastavu KFOR-a, dok glavnim ulicama severnog dela grada i tokom noći i jutros patroliraju policajci iz sastava EULEKS-a. U Severnoj Mitrovici i na putevima prema Jarinju i Brnjaku povremeno su i patrole KFOR-a.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja u petak uveče saopštio je da je kosovska policija uhapsila dvojicu Srba, pod sumnjom da su napali policajce, ali drugi detalji nisu saopšteni. Jedan od uhapšenih je Srbin M. A. koji je priveden na Jarinju, a njemu se navodno na teret stavlja sumnja da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policajce. Nema, međutim, informacija gde i kada se taj napad dogodio.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima bi u nedelju, 18. decembra, trebalo da budu održani vanredni izbori za gradonačelnike, i dalje se čeka odluka da li će ti izbori biti održani ili odloženi.

Portal "Demokracija" juče je preneo nezvaničnu informaciju da je predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani odlučila da odloži održavanje izbora u četiri opštine, ali ta informacija do jutros nije zvanično potvrđena.

Osmanijeva bi danas, kako prenose prištinski mediji, trebalo da se sastane s liderima parlamentarnih stranaka, i na tom sastanku bi trebalo da bude reči o "bezbednosnoj situaciji na severu KiM, kao i o preprekama za bezbedan izborni proces".

Osmanijeva bi danas trebalo i da dobije izveštaj Centralne izborne komisije o održavanju izbora, posle čega će biti saopštena odluka o održavanju istih. Vanredna sednica CIK održana je sinoć u Prištini.

Poslednjih dana međunarodna zajednica učestalo poziva Prištinu da odloži izbore na severu KiM zakazane za 18. i 25. decembar.

image