Srbija i Balkan

Koju igru igra Aljbin Kurti: Da li se iza napada na most na Ibru, posredno krije novi napad na ZSO?

Namera otvaranja mosta i ideja ujedinjenja srpskog i albanskog dela  u jedan grad kojim bi vladali Albanci su neodvojive, kaže za RT Balkan jedan od Srba iz Severne Mitrovice
Koju igru igra Aljbin Kurti: Da li se iza napada na most na Ibru, posredno krije novi napad na ZSO?Getty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Pre nešto više od pet i po godina, krajem decembra 2018, više od 15.000 Albanaca potpisalo je inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da se opštine Južna i Severna Mitrovica ujedine. Bahtiri je tada, pošto su gradonačelnici četiri srpske opštine na Severu podneli ostavke zbog odluke Vlade tzv. Kosova da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, pokrenuo ovu inicijativu nazvavši je dogogodišnjom vizijom "ujedinjene Mitrovice".

"Ujedinjenje Mitrovice će se desiti bez obzira na prepreke, nema drugog puta", rekao je tada Bahtiri pokrećući inicijativu za ujedinjenje dve opštine formirane na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo, odnosno na osnovu Zakona o administativnim granicama opština.

Predlog o ujedinjenu Bahtiri je tada najpre uputio SO Južna Mitrovica koja ga je usvojila većinom glasova. Ideja je bila da se to tog "sna" dođe izmenama Zakona o administrativnim granicama opština u Skupštini tzv. Kosova, inicijativa je zatim upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave ali je ona u startu odbačena od tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koji je predlog ocenio kao nezakonit.

"Svaka opština, na primer Dečani, nema ovlašćenja da donosi odluke o opštini Junik", obrazložio je tada Haradinaj svoje neslaganje sa ovom inicijativom.

Iza ovoga, ponovo je reagovao Bahtiri najavom da će za svoj predlog prikupiti "stotine hiljada potpis" građana širom Kosova. Umesto stotina hiljada, tada je za deset dana prikupljeno 15.000 potpisa dovoljno za pokretanje inicijative pred Skupštinom "Kosova".

Bahtirijeva inicijativa za ujedinjenje dve opštine u jednu u kojoj bi Albanaca u odnosu na Srbe bilo četiri ili pet puta više nije tada odmakla dalje od predloga.

Pet i po godina kasnije, Agim Bahtiri, bivši gradonačelnik opštine Južna Mitrovica ponovo ja aktivan u priči oko glavnog mosta na Ibru i oko Severne i Južne Mitrovice.

Sa pokretanjem inicijative Prištine da se otvori glavni most na Ibru, početkom avgusta oglasio se bivši gradonačelnik tvrdnjom da ne postoji opasnost od incidenata ukoliko bude otvoren most na Ibru, kao i da je reakcija međunarodne zajednice na te predloge nepravedna i preoštra.

On je dodao i da otvaranje mosta žele svi građani, i Srbi i Albanci i ljudi drugih nacionalnosti i izjavio kako je "vreme da se organizuje veliki skup na kome bi građani Severne i Južne Mitrovice jednoglasno tražili otvaranje mosta na Ibru koji je nepravedno zatvoren i kao takav narušava slobodu kretanja građana".

Ovo nije prvi put da se Bahtiri oglašava povodom otvaranja mosta na Ibru u Mitrovici. Septembra 2018, neposredono uoči pokretanja inicijative o ujedinjenju srpskog i albanskog dela grada, Bahtiri je izjavio da još nije dobio vesti o tome kada će most na Ibru biti otvoren kao i da je prethodno razgovarao sa šeficom kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom koja mu je, navodno, rekla da je otvaranje mosta planirano za dve nedelje.

Bahtiri je tada obznanio i svoju ideju da most na Ibru ponese ime svetski poznate latinoameričke pevačice Šakire. Kako je u to vreme bila aktuelna njegova ideja o ujedinjenju dva dela grada, Bahtiri je obećao da će "kada do ujedinjenja dođe, i kada most na Ibru bude otvoren, u Mitrovicu dovesti – Šakiru".

O otvaranju mosta Bahtiri je govorio i 2020. godine obećavajući da će se to desiti do kraja te godine i  kada je nevoljno, za medije u Prištini potvrdio da je propao plan da Šakira bude gošća otvaranja mosta.

Bahtiri ovog puta, govoreći o otvaranju mosta nije decidno pominjao ujedinjenje dve opštine i stvaranje nove u kojoj bi Albanci imali barem četvoropetinsku većinu. Međutim, na Severu, među Srbima, malo ko sumnja da je sem Kurtijeve namere da otvaranjem mosta stavi pečat na "okupaciju severa", da preskoči i tu psihološku barijeru za Srbe, jedna od namera i da se otvaranjem mosta učini presudan korak ka ukidanju opštine Severna Mitrovica.

"Samo neupućenima nije jasno otkud Bahtiri odjednom u ovoj priči. Sem hvatanja političkih poena za Samoopredeljenje, a izbori na Kosovu se približavaju, namera otvaranja mosta i ideja ujedinjenja srpskog i albanskog dela grada  u jedan kojim bi vladali Albanci i u kome Srbi ne mi imali nikakvih prava su neodvojive", komentariše za RT Balkan jedan od Srba iz Severne Mitrovice.

Na poslednjim lokalnim izborima u opštini Južna Mitrovica, 2021. godine, dotadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri koji je bio kandidat Kurtijevog Samoopredeljenja poražen je od strane Bedijra Hamze iz Demorkatske partije Kosova pa je samim tim i bio sprečen da dalje radi na ujedinjenju dva dela grada. Tako Bahtiri sada u Mitrovici deluje iz opozicije.

"Kad otvorite most, otvarate i priču o ujedinjenju severnog i južnog dela grada, kad ujedinite sever i jug vi uništavate ideju Zajednice srpskih opština kojoj bi opština Severna Mitrovica trebalo da bude kičma. Zajednica srpskih opština bez centra u Severnoj Mitrovici je ništa, nema smisla. Tako da se tu jednim udarcem, otvaranjem mosta, ubijaju ne tri nego četiri muve", kaže za RT Balkan Luka Jovanović, istoričar iz Zvečana.

Na glavnom mostu na Ibru i danas, inače, traju radovi na uređenju, farbanju metalnih delova, na mostu i oko mosta je više novinarskih ekipa, ali zvaničnih informacija kada bi do najavljenog otvaranja moglo da dođe nema.

image