Vučević: Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici ugrožava opstanak Srba

Premijer Srbije je ocenio da bi otvaranje mosta u Severnoj Mitrovici predstavljalo katastrofu, ali, kaže da smatra da Kfor to neće dozvoliti

Otvaranje mosta suprotno je dijalogu i ugrožava opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević, i apelovao na međunarodne snage, a pre svega zemlje Kvinte da to ne dozvole.

Vučević je tokom posete Nišu ocenio da bi otvaranje mosta u Severnoj Mitrovici predstavljalo katastrofu.

"Direktno poništava sve razgovore, sve dogovore i obesmišljava dalji proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, da je to naš interes. Ali to direktno ugrožava bezbednost i opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici odnosno severnoj Mitrovici", rekao je Vučević za RTS.

Premijer je apelovao pre svega na zemlje Kvinte da to ne dozvole, i da se niko ne igra s time.

"A Kfor da radi ono što mu je misija. Stekao sam utisak, na osnovu onoga što je rekao komandant Kfora, i onoga što mi je preneo načelnik Generalštaba Vojske Srbije, da Kfor neće biti popustljiv i da neće to dozvoliti", rekao je Vučević.

Kfor: Nećemo oklevati da reagujemo

Kfor je još jednom saopštio da ta misija održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar, kao i da u Kosovskoj Mitrovici i okolini sprovodi redovne patrole.

Naveli su i da su posvećeni tome da doprinesu bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN.

Ističu i da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle da stvore tenzije, što je, kako su istakli, ključno za trajnu bezbednost širom KiM, za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

"Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi, i neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj u skladu sa našim mandatom UN", naveo je Kfor.

Dodaje se da ponovo potvrđuju da svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način.

"U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Nastavicžćemo da blisko sarađujemo sa svim našim kolegama, uključujući kosovsku policiju i misiju vladavine prava EU (EULEKS), kao prvi i drugi bezbednosno odgovorni.

KFOR ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a", navedeno je u saopštenju.

Na ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i danas su prisutni pripadnici italijanskog kontigenta Kfor-a sa dva vozila, dok pripadnici Euleksa patroliraju i dalje u okolini mosta, javljaTanjuga.

Situacija je mirna i pored ranijih najava vlasti u Prištini da će most otvoriti za saobraćaj, a radovi na sređivanju mosta nastavljeni su i danas.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.