Srbija i Balkan

Dačić: Srbija će promeniti poziciju prema međunarodnoj zajednici oko KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da slanje snaga na KiM bez dobijene saglasnosti traži veliko promišljanje i značilo bi ulazak u rat
Dačić: Srbija će promeniti poziciju prema međunarodnoj zajednici oko KiMNone © Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIĆ (STF)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija promeniti politiku u odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da predsednik Aleksandar Vučić ozbiljno razmišljao daljim potezima oko situacije na Kosovu i Metohiji.

"Doći će do određenih promena u našem postavljanju u situaciji kada je reč o odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Nikakav problem ne postoji da Kfor obavlja svoj deo posla kako treba, ali svedoci smo da to nije slučaj", rekao je Dačić za TV Prva.

Predsednica vlade juče je rekla da je Srbiji ne treba mnogo da traži da se 1.000 naših vojnika vrati na KiM po Rezoluciji 1244, što, prema Dačićevim rečima, znači da predsednik Vučić ozbiljno razmišlja o daljim potezima oko situacije na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o mogućnostima vraćanja srpskih snaga na KiM, Dačić je rekao da, po rezoluciji 1244 nije, definisano šta je osoblje. "Taj deo nikad nije razrađen i nikada se nije realizovao. Dakle, srpske vlasti su se retko pozivale na taj deo 1244, i nisu zvanično tražile vraćanje", rekao je on.

Dačić: Slanje snaga na KiM bez dobijene saglasnosti traži veliko promišljanje i značilo bi ulazak u rat

Dačić je podsetio da je predsednik Vučić rekao da neće dozvoliti ponavljanje pogroma, u slučaju da niko ne može da garantuje bezbenost Srba.

"Tražimo poštovanje rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rešavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da obezbede međunarodne snage. Ako ne mogu to da obezbede, a počne napad na Srbe, biće to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora", rekao je on.

"Dok god je Kurti tu nema diplomatije, nema plana Francuske i Nemačke niti drugih planova. Kurti može da priča i laže, a neće plan prihvatiti nikad, jer u njemu ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu. "Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opšti požar u celom regionu?", zapitao se Dačić.

Prema njegovim rečima, centralno pitanje bi trebalo da bude odnos međunarodnih činilaca prema onome što Kurti radi Srbima. Najavio je da će sledeće nedelje u Beograd doći savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanje.

"Da li oni to osuđuju ili tolerišu? Da li je odnos korektan i pošten, ili se prikriva da će  Kurti, ako može, okupirati severa Kosova. Pitanje je da li to što Priština radi smatraju kao njihovo legitimno pravo, ili će onemogućiti to što Kurti radi u skladu sa Briselskim sporazumom", rekao je Dačić.

Najavljen je sastanak predsednika Vučića sa državnim rukovodstvom, danas pre javnog obraćanja u 19 sati.

image