Srbija i Balkan

Stano o tvrdnji Osmanijeve da su njegove izjave rasističke: U interesu je "Kosova" da sluša saveznike

Treba zaista slušati i pokušati razumeti jednoglasne, dobronamerne savete svih prijatelja i saveznika i pitanjem mosta baviti se u okviru dijaloga uz podršku EU, rekao je portparol Evropske komisije
Stano o tvrdnji Osmanijeve da su njegove izjave rasističke: U interesu je "Kosova" da sluša saveznikeGetty © Anadolu / Contributor

Nemamo ništa novo da kažemo na temu ponovnog otvaranja mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao ni na sve nasumične komentare, poručio je portparol Evropske komisije Peter Stano za "Kosovo onlajn" na pitanje da prokomentariše izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani koja je njegove prethodne izjave o mostu nazvala "rasističkim".

"Mogu samo da podsetim sve one kojima je problem da slušaju i razumeju da su svi prijatelji i saveznici Kosova (EU, SAD, NATO, Velika Birtanija…) rekli veoma jasno i nedvosmisleno, da je u interesu Kosova da sluša prijatelje i saveznike, inače rizikuje da bude ostavljeno samo", rekao je Stano.

On je ponovio i ranije iznet stav da su Prištini savetovali nekoliko puta da dobro upravljanje znači da se dopre do zajednica i da se angažuje sa njima.

"Baviti se pitanjem mosta u okviru dijaloga uz podršku EU znači razgovarati o modalitetima implementacije postignutih sporazuma o mostu, a ne o novim sporazumima. Treba zaista slušati i pokušati razumeti jednoglasne dobronamerne savete svih prijatelja i saveznika", naveo je Stano u odgovoru za "Kosovo onlajn".

Osmani je ranije izjavila "da Stano kada prelazi mostove u svojoj zemlji ne pita susede za dozvolu", nazvavši njegove izjave rasističkim i dodavši da se protivi diskusiji o otvaranju mosta na Ibru u Briselu.

"Zaprepašćenje" zbog upozorenja EU Prištini da bi zbog otvaranja mosta na Ibru mogle da uslede sankcije izrazila je i britanska poslanica Ališa Kerns, poznata po lobiranju za tzv. Kosovo, navodeći da je to nepravedno i u svom poznatom maniru pozivajući da se kazni Srbija zbog događaja u Banjskoj.

Reagovala je potom Ambasada Srbije u Londonu poručujući da je jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno, zbog čega se o tom pitanju mora razgovarati u okviru dijaloga.

image