Srbija i Balkan

Barikada iz Leposavića izmeštena u Ibarsku Slatinu

Okupljeni građani ne žele da dozvole da uhapšeni Srbin bude odveden u Prištinu
Barikada iz Leposavića izmeštena u Ibarsku Slatinu© Зоран Шапоњић

Nakon što je danas na Jarinju uhapšen Dejan Pantić koji je bio integrisani pripadnik "kosovske policije", više stotina Srba se okupilo na severu Kosova i Metohije i postavilo barikade.

Oko 20 časova, barikade iz Leška i Leposavića pomerene su u Ibarsku Slatinu, 10 kilometara od Leposavića prema Severnoj Mitrovici, javlja izveštač sajta RT Balkan.

Barikada je postavljena na magistralnom butu na kome je veliki broj putničkih vozila i kamiona, a među njima su i pripadnici međunarodne misije naoružani dugim cevima u panciru, javlja "Kosovo onlajn" i navodi da je najverovatnije reč o vozilu Euleksa.

Uprkos kiši i mraku građani ne odustaju od okupljanja, a među njima je i veliki broj žena, dodaje sajt.

Na putu od Leposavića prema Jarinju sada nema barikada, ali je administrativni prelaz Jarinje zatvoren za saobraćaj, a zatvoren je i put od Leposavića prema Kosovskoj Mitrovici.

Pored Jarinja, kosovska policija privremeno je zatvorila i administrativni prelaz Brnjak, i zamolila građane da za saobraćaj koriste druge administrativne prelaze, prenosi "Gazeta ekspres".

Izveštač sajta RT Balkan ukazuje da ne postoje drugi administrativni prelazi na severu Kosova preko kojih se može preći na teritoriju centralne Srbije.

Srbi navode da je uhapšeni Pantić bez mrlje u karijeri, kao i da nije učestvovao u ratnim dejstvima na KiM, te da ne žele da dozvole da bude odvede u Prištinu.

U međuvremenu se oglasio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je poručio da je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti rešio da bez dokaza progoni srpske policajce.

"Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uključujući i policiju", istakao je Petković.

On je naveo da je o "brutalnoj primeni sile, odmazdi i zastrašivanju" obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sve relevantne međunarodne predstavnike "sa jasnim zahtevom da se osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost".

Pantić, koji je nedavno napustio policiju tzv. Kosova, kada su Srbi izašli iz institucija, uhapšen je danas na administrativnom prelazu Jarinje, kada se vraćao iz pravca Raške.

U trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

image