Advokat o slučaju "Ramadani": Moguće političke i pravne posledice između Skoplja i Beograda

Razlog je jer svi postupci ekstradicije osoba za kojima su raspisane međunarodne poternice uvek predstavljaju i političko i pravno pitanje

Advokat i nekadašnji vojni tužilac Dragan Pašić kaže da će neizručenje Bljerima Ramadanija, bivši pripadnik tzv. OVK, najverovatnije proizvesti političke i pravne posledice u odnosima Severne Makedonije i Srbije.

"Najverovatnije će biti političkih posledica. Podsetiću vas da Republika Severna Makedonija nije izručila Garufa Dugolija i (Tomora) Morinu. To je bilo pre nekoliko godina, a ne očekujem da će da izruči i Bljerima Ramadanija. Kada kažem i pravne posledice onda se primenjuje princip reciprociteta", kaže Pašić za "Kosovo onlajn" i dodaje da ukoliko bi Severna Makedonija imala takve zahteve prema našoj zemlji, postavlja se pitanje da li bi Srbija udovoljila takvim zahtevima.

Objašnjava da je to zato što svi postupci ekstradicije osoba za kojima su raspisane međunarodne poternice uvek predstavljaju i političko i pravno pitanje.

"Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine potpisnice tog multilateralnog ugovora su se obavezale da međusobno izručuju državljane koje su izvršili krivična dela, a koje priznaju sve države koje su potpisnice te konvencije", kaže Pašić.

Dodaje da postoje i izuzeci od izručenja, a kao primer navodi slučaj s početka 2017. godine kada je po dolasku na aerodrom "Bazel-Miluz" na istoku Francuske na osnovu Interpolove poternice uhapšen Ramuš Haradnaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

"Sa druge strane, postoje i izuzeci od izručenja. To je posebno karakteristično za Francusku, koja je to pravo do sada iskoristila. U slučaju Ramuša Haradinaja Francuska je saopštila da su ispunjeni pravni razlozi za izručenje, ali da izručenje nije opravdano jer ne bi imao adekvatan tretman, koji je po njihovom mišljenju nije jednak u odnosu na druge građane naše zemlje", objašnjava Pašić.

Podseća da je između Srbije i Severne Makedonije Ugovor o izručenju zaključen 29. novembra 2011. godine.

"Prema tom ugovoru Republika Severna Makedonija se obavezuje da izručuje državljane na zahtev naše zemlje koji su izvršila krivična dela na našoj teritoriji", objašnjava Pašić.

VMRO-DPMNE: Sudije odgovorne za bekstvo Ramadanija

Bekstvo Ramadanija izazvalo je oštre reakcije dela makedonske javnosti, a iz vladajuće VMRO-DPMNE kažu da je odgovornost na sudijama koje su mu odredile kućni pritvor.

"Savršeno je jasno da je Bljerim Ramadani pušten u kućni pritvor odakle je pobegao zahvaljujući istim sudijama koji su godinama služili da štete zločine SDSM-a i DUI", naveli su iz VMRO-DPMNE.

Iz ove vladajuće partije pitaju zašto Sudski savet ne reaguje na ovu odluku sudija i da li su zato opozicione SDSM i DUI protiv raspuštanja Sudskog saveta i reformi u pravosuđu.

Podsećaju da ovo nije prvi slučaj da su lica poput Ramadanija puštena na slobodu. Godine 2019., na primer, pušten je i Tomor Morina, koji je u Prištini dočekan sa muzikom. A, pustile su ga iste sudije i ekipa koja koju kontroliše SDSM i DUI.

"SDSM i DUI su pošast i izvor kriminala u ovom društvu i odgovaraće svako ko ometa pravdu", poručili su iz VMRO-DPMNE, preneli su skopski mediji.

Ramadani je uhapšen u Severnoj Makedoniji po međunarodnoj poternici Srbije, koja ga potražuje zbog sumnje da je počinio ratni zločin.