Na Oplencu obeležana 103. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović istakao da je za vreme Petra Prvog Karađorđevića ostvaren viševekovni ideal oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu danas je obeležena 103. godišnjica smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, a vence na grob kralja Petra Prvog položili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom, kao i predstavnici opštine Topola, zadužbine kralja Petra Prvog i članovi udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Starović je istakao da je za vreme Petra Prvog Karađorđevića ostvaren viševekovni ideal oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda.

Naveo je da je Petar Prvi Karađorđević, nakon stupanja na presto 1903. godine, rekao da Srbijom neće vladati on, već zakoni i pravda i da će biti jednako primenjivani na sve.

"Zato nije nimalo slučajno što i danas mnogi istoričari kažu da tih desetak godina nakon 1903, period vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja zapravo i zlatno doba srpske demokratije i parlamentarizma", rekao je Starović.

Ukazao je da je srpski narod imao posebno topao i neposredan odnos prema kralju Petru Prvom i da ga je narod, iako je Narodna skupština kralju dodelila počasnu titulu Velikog Oslobodioca, mnogo radije zvao samo "starim kraljem" ili Čika Perom.

Prema rečima Starovića, kralj Petar je to dobro razumeo, a o tome koliko je cenio tu neposrednu vezu sa narodom govori to što je jednom prilikom svom starijem sinu Đorđu rekao da bez ljubavi narodne ne vrede mnogo svi prestoli zemaljski.

"Mislim da je to možda i najbolja poruka i nauk koji nam nakon kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca ostaje i koji treba da prenosimo na naše potomke", istakao je Starović.

Pre polaganja venaca, u crkvi na Oplencu, zadužbini kralja Petra Prvog, služena je liturgija i parastos u pomen na kralja Petra Prvog Karađorđevića.