Hrvatska: Policija traga za petoricom Ukrajinaca osumnjičenih za veliki požar u luci Medulin

Jedan od osumnjičenih je bacio bocu sa zapaljivom tečnošću na plovilo pulskih oznaka i izazvao požar koji se proširio na obližnje brodove u luci

Hrvatska policija intenzivno traga za petoricom ukrajinskih državljana starosti 28 i 25 godina za koje se sumnja da su odgovorni za požar u luci Medulin polovinom maja, kada su potpuno izgorela 22 plovila, a 12 oštećeno, čime je izazvana velika materijalna šteta u iznosu od oko dva miliona evra.

Oni se terete za krivično delo dovođenje u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom i protiv njih je podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvo, ali se oni više ne nalaze na teritoriji Hrvatske.

"Utvrđeno je da su trojica ukrajinskih državljana, po prethodnom dogovoru, 14. maja došli u Hrvatsku iz Poljske, parkirali su automobil na području Medulina, odakle su se uputili u smeru nautičkog dela luke. Oko 3.40 sati, dok su dvojica čuvala stražu, jedan od 25-godišnjaka se provukao kroz ograđeni deo mola i uputio se u smeru vezova na kojem je bilo privezano plovilo, pulskih oznaka", stoji u saopštenju Policijske uprave istarske.

Navodi se da je osumnjičeni na plovilo bacio bocu sa zapaljivom tečnošću i uzrokovao požar koji se proširio na obližnja 34 vezana broda u luci, od kojih su 22 u potpunosti izgorela, dok su druga delimično oštećena vatrom.