Srbija i Balkan

Anđelković: Kurti želi da promeni etničku strukturu na severu Kosmeta

Kurtijev cilj je da uvek i svuda pokaže da Srbi nisu dobrodošli i da mogu da odu u centralnu Srbiju, kaže Anđelković
Anđelković: Kurti želi da promeni etničku strukturu na severu KosmetaGetty © Erkin Keci/Anadolu

Nakon svega što se poslednjih godina događalo, izgradnja 200 kuća za Albance na severu Kosova je još jedna provokacija upućena Srbima, jer je cilj politike Aljbina Kurtija da na tom prostoru promeni etničku strukturu, izjavio je nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković.

"Kurti ima za cilj etničko čišćenje celog Kosmeta, a posebno mu smetaju sever i četiri opštine gde su apsolutno dominantni Srbi. Zato smo svedoci višemesečnog paradiranja tzv. kosovskih specijalnih policijskih jedinica i uplate četiri miliona evra za izgradnju kuća Albancima na severu. To je samo legalizacija aprthejda i činjenice da su tamo Albanci, sa tri odsto, zauzeli vlast u srpskim sredinama. Sada bi Kurti da menja i etničku strukturu kako bi dodatno zastrašio Srbe i proterao ih sa severa", rekao je Anđelković za "Politiku".

On ne misli da sve što Kurti radi poslednjih meseci ima veze s predstojećim izborima na Kosovu, već ukazuje da je njegov cilj da uvek i svuda pokaže da Srbi nisu dobrodošli i da mogu da odu u centralnu Srbiju.

"Ne interesuje njega formiranje ZSO i ne pije vodu to što neki govore da on hoće da promeni etničku strukturu da bi obesmislio ZSO. On nema nameru da tao nešto formira i tu je kraj priče", uveren je Anđelković.

Dodaje da je to već kontinuirana Kurtijeva aktivnost, ne samo na severu već i na celom prostoru Kosova.

"I siguran sam da svakog dana smišlja neki novi način da zastraši Srbe, da li je reč o hapšenjima, paljenju kuća povratnika, proterivanjima, zlostavljanju i održavanju stanja aparthejda uz pomoć tzv. albanskih gradonačelnika koji su to postali podrškom na izborima koja je bila na nivou statističke greške i bez podrške Srba", rekao je Anđelković.

Podsetio je i da godinama traje zabrana ulaska robe iz centralne Srbije, uključujući i lekove, nakon čega su usledili izbacivanje dinara iz platnog prometa, zatvaranje ekspozitura pošte, najava otvaranja mosta na Ibru…

Pre nekoliko dana sporazum o finansiranju više od 200 kuća u četiri opštine na severu Kosova potpisali su ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići i Halil Kastrati iz udruženja "Siročad Balkana", a nijedna od tih kuća nije namenjena Srbima.

image