Srbija i Balkan

Osmani: Izbori na severu KiM odloženi za april

Tačan datum će biti saopšten danas ili sutra, navela je predsednica privremenih institucija u Prištini
Osmani: Izbori na severu KiM odloženi za aprilGetty © Samuel Aranda

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani potvrdila je da su izbori na severu Kosova i Metohije odloženi za april i dodala da će tačan datum biti saopšten kasnije danas ili sutra.

Ona je nakon sastanka sa političkim predstavnicima naglasila da su se svi učesnici složili sa tom odlukom.

"Imali smo punu saglasnost za april 2023. Takođe želim da istaknem jednu važnu stvar da su svi predstavnici političkih partija pokazali odgovornost za ono što je najsvetije, a to je život naših građana i što se mora obezbediti i zaštiti. I pored toga što policija ima potrebne kapacitete, kriminalne bande su uplašile naše građane. Učešće bi bilo izuzetno malo zbog straha od tenzija i napada. To je dovelo do povlačenja nekih ljudi sa liste. Izbori bi bili održani bez međunarodnog ili lokalnog nadzora. Da bi se obezbedio lokalni i međunarodni nadzor, bezbednost i vreme za bezbednosne institucije reda i mira, odlaganje je neophodno. A mi ćemo organizovati izbore, tako da budu slobodni", navela je Osmani.

Ona je citirala odluku ustavnog suda tzv. Kosova, ističući da odlaganje ne dovodi do kršenja izbornih prava građana.

"Želim da istaknem da je u odluci Ustavnog suda iz 2020. godine naglašeno da određivanje datuma kroz odlaganje, ne dovodi do kršenja izborne odredbe, prava građana, ili povreda drugih prava. Imamo uredbu Ustavnog suda. Ceo ovaj proces je u potpunosti u skladu sa kriterijumima Venecijanske komisije", zaključila je Osmani.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode saopštio je večeras da su ambasade zemalja Kvinte i kancelarija Evropske unije pozdravile odluku Prištine da odloži izbore u četiri opštine na severu KiM.

On je na Tviteru ocenio da je takva odluka konstruktivna i da se njome unapređuju napori za promovisanje bezbednije situacije na severu KiM, što je, kako je naglasio, ključno za dijalog koj se vodi pod posredstvom EU "kao jedini način za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa" između Beograda i Prištine.

Povodom odlaganja izbora oglasio se i američki ambasador i Prištini Džefri Hovenijer.

"Zahvalan sam Vjosi Osmani i zvaničnicima političkih partija na njihovom vođstvu i konstruktivnom angažmanu u odlaganju predstojećih izbora u četiri severne opštine Kosova'', napisao je on na Tviteru.

Sličnu poruku je na toj društvenoj mreži podelio i šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport.

"Pozdravljam odluku predsednice Osmani i lidera političkih partija da odlože održavanje izbora za skupštine opština i gradonačelnike na severu. Svi treba da iskoriste ovu priliku da smanje tenzije i fokusiraju se na dijalog", istakao je on.

Ranije je prištinski list "Nacionale" objavio da će izbori biti održani 30. aprila, a da je prvobitno bilo predloženo da građani izađu na glasanje 19. ili 26. marta.

List je izvestio da je sastanku prisustvovao i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, a predstavnici "Alijanse za budućnost Kosova" Ramuša Haradinaja nisu se pojavili jer se, kako su naveli, ta stranka odranije zalaže za odlaganje izbora jer ovo nije pravo vreme za njihovo održavanje.

image