Ko je ubijeni Senad Ramović Becan: Odležao 13 godina robije, poručio da se živ neće predati (VIDEO)

Ramović je uhapšen u proleće 2007. godine posle žestokog sukoba policije i vehabija u selu Trnava između Novog Pazara i Kosovske Mitrovice, tada je njegov saborac Ismail Prentić ubijen, a Ramović zadobio više rana

Senad Ramović Becan, jedan od najpoznatijih pripadnika vehabističkog pokreta iz Novog Pazara i ovog dela Srbije, ubijen je noćas u reonu sela Hotkovo blizu jednog od divljih prelaza blizu administrativne linije sa KiM.

Ramović je tokom noći lociran od strane srpskih bezbednosnih službi na teško pristupačnom terenu kod ovog sela, angažovani su pripadnici specijalnih jedinica MUP-a ali je on, po izvorima RT Balkan odbio da se preda, otvorio je vatru prema pripadnicima specijalne antiterorističke jedinice koji su uzvratili i eliminisali ga.

Po nezvaničnim saznanjima RT Balkan Ramović je bio na spisku lica traženih u vezi sa istragom posle napada vehabije, konvertita Miloša Žujovića na srpskog žandarma ispred ambasade Izraela u Beogradu 29. juna ove godine. Lociran je juče kada je i pokrenuta akcija njegovog hapšenja.

"Mene, inšalah, ponižavati nećete, možete da me ubijete ali me ponižavati nećete. Mene je smrt već određena. Vama je cilj moje ubistvo, ono što niste uspeli 2007. sada ćete uraditi. Mislite da ćete time rešiti probleme, ne, tako mi Alaha, stotine će se pojaviti ovakvih kao ja", rekao je Ramović u video snimku koji je u međuvremenu objavljen na društvenim mrežama.

Ime Senada Ramovića Becana srpskoj javnosti postalo je poznato početkom 2007. godine kada je na planini Ninaji na obodu Pešterske visoravni otkriven kamp za obuku terorista. Kamp su tada opkolile jake policijske snage, ali Senad Ramović i Ismail Prentić, tada već poznati pripadnici vehabističkog pokreta nisu zatečeni u kampu. Ubrzo su međutim locirani u selu Trnava na obodu planine Rogozne, između Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

Opkoljeni su u jednoj kući, Prentić je tada u okršaju sa policijom ubijen dok je ranjeni Ramović uhapšen.

"Kada su policajci razvalili vrata na kući, Ismail Prentić bacio je bombu na njih. Policajci su tada brzo istrčali iz kuće i počeli da pucaju ka nama. Uzeo sam drugu bombu i bacio je ka policiji i ona je eksplodirala. Tada sam dohvatio pušku i počeo da pucam na njih. Ismail je ubijen u razmeni vatre, pao je mrtav pored mene. Sve dok sam pucao ka policajcima nisam bio ranjen. Tek kada sam krenuo da zamenim okvir na pušci policajci su me pogodili sa šest metak u ruke i noge", ispričao je Ramović 2021. godine pošto je izašao iz zatvora.
Posle pucnjave u Trnavi Ramović je, tada uhapšen sa još 14 saboraca, bio osuđen na 13,5 godina zatvora. Osim napada na policajce, tada mu je suđeno i za planiranje ubistva tadašnjeg muftije Muamera Zukorlića kao i za pripremu terorističkih napada u Novom Pazaru.

U ispovesti po izlasku iz zatvora, 2021. godine pričao je da je "problem nastao 2006. godine kada je došlo do pucnjave u jednoj džamiji u Novom Pazaru kada su ranjene tri osobe, njegovi braća i prijatelji a da je pucao telohranitelj IZ u Srbiji".

Tek posle toga, posvedočio je tada, kupio je sa saborcima veću količinu oružja koje su preneli na Ninaju.

"Oružje smo planirali da zakopamo da ga imamo ako zatreba da se odbranimo. Namerno smo ga odmakli od Pazara, ako dođe do incidenta da nam nije baš pri ruci. Na tom mestu smo imali dva šatora kako bismo prespavali. Nije to bio nikakav kamp ali tu jesmo pucali, probali smo oružje", rekao je tada Ramović novinaru "Informera".

O delovanju vehabističkog pokreta u Novom Pazaru, čiji je Ramović bio istaknuti pripadnik, poslednjih godina nije bilo nekih posebnih informacija. One su se uglavnom svodile na boravak ovdašnjih vehabija na ratištu u Siriji. I u samom Novom Pazaru njihovo prisustvo bilo je teško primetno, ipak boljim poznavaocima ovdašnjih prilika glavna dilema nije bila da li pripadnika pokreta ima u gradu i ovom delu Srbije, već samo na koje su načine uspeli da se pritaje i kada će se ponovo aktivirati.

U to vreme kada je na Ninaji otkriven kamp za obuku, broj vehabija u ovom delu Srbije procenjivan je na blizu 1.000.

Srpski mediji tada su pisali da su vehabije pre nego što je otkriven kamp na Ninaji planirali da napadnu zgradu PU u Novom Pazaru, i to bi se i dogodilo da ih jedan od vođa nije sprečio pošto je, kako je tada naširoko pisano, sanjao da mu je "miljajče", đavolčić u snu reklo da će se biti zlo ako se to učini.

Prekinuli koncert u Novom Pazaru, planirali ubistvo Zukorlića

U to vreme, vehabije su u Novom Pazaru prekinuli i koncert grupe "Balkanika" poručivši javno, sa bine, da je "Novi Pazar islamski grad", a da je taj koncert protiv "islama i šerijatskog zakona". Često su u to vreme zbog načina vršenja verskih obreda izbijali i sukobi sa drugim vernicima u novopazarskim džamijama.
Pojavile su se i informacije da je grupa vehabija spremala ubistvo muftije Muamera Zukorlića.

Posle događaja na planini Ninaji i na Rogozni, vehabije su se povukle u ilegalu, i od tada počeli da se okupljaju po kućama gde su formirani mesdžidi, odnosno mesta za molitvu. Ti mesdžidi vrlo brzo postaće mesta za regrutovanje novih vehabija, kasnije i boraca za Siriju.

Sredinom januara 2019. u Novom Pazaru uhapšen meštanin kod koga je prilikom pretresa u rancu nađena vazdušna puška sa optičkim nišanom kao i nekoliko noževa, a kasnije prilikom pretresa njegove kuće i zastava Islamske države kao propagandni materijal i literatura te terorističke organizacije. U potkrovlju kuće nađena je i određena količina hemikalija koje su mogle poslužiti za pravljenje eksplozivnih naprava.

Na prvim saslušanjima uhapšeni Novopazarac tada je izjavio da ne priznaje državu Srbiju kao niti bilo koju drugu državu na svetu kao ni intuicije pravnog sistema. Rekao je da je vernik, da nikada ne bi radio kao hodža jer imami rade i primaju platu od države.

Mesec dana ranije, krajem 2018. u Siriji je, u bombardovanju savezničkih snaga poginula Emina Plojović, supruga Novopazarca Rejhana Plojovića, poznatog pod nadimkom Bato, kao i četvoro dece, dvoje iz braka Emine i Rejhana i dvoje koje su supružnici ranije usvojili. Rejhan Plojović i supruga Emina sa dvoje maloletne dece u Siriju su otišli krajem novembra 2013. godine a napad na kuću u kojoj su mu poginuli supruga i četvoro dece Plojović je preživeo. On je u međuvremenu, početkom 2018. godine, posle četiri godine suđenja, u odsustvu osuđen pred većem Specijalnog suda u Beogradu na devet i po godina zatvora zbog učešća u međunarodnom terorizmu.

Plojović je slovio i kao blizak saradnik Abida Podbićanina imama u jednom selu kraj Prijepolja, koji je kasnije bio poznat i kao osnivač mesdžida Furkan koji je postao svojevrsni regrutni centar sa slanje boraca u Siriju.

Sredinom 2015. godine pojavila se i nepotvrđena informacija da Abid Podbićanin, poznat u to vreme i kao Ebu Safija, bivši osnivač i vođa mesdžida Furkan u Novom Pazaru poginuo u Siriji. Za Podbićanina se zna da je još 2013. godine stupio u kontakt sa Islamskom državom Iraka i Levanta da je kasnije otišao u Siriju odakle se svojim pristalicama u ovom delu Srbije obraćao preko društvenih mreža. Inače, 2014. srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Podbićanina, trojice Novopazaraca i jednog Beograđanina zbog sumnje da su organizovali i finansirali odlazak građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji a zatim i na ratište. Optužnicom je precizirano da su upravo u prostorijama mesdžida Furkan u Novom Pazaru organizovali prihvat osoba iz Srbije i inostrantva odakle su ih dalje, a prva sledeća tačka bio je aerodrom „Adem Jašari“ u Prištini upućivali ka Siriji. Iz mesdžida Furkan ponikao je i Mevlid Jašarević koji će kasnije postati poznat po tome što je iz kalašnjikova pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Da li je Podbićanin, poznat i po dobrim vezama sa vehabijskom zajednicom u selu Gornje Maoče u BiH i stvarno stradao u Siriji, ostalo je nejasno, nepotvrđeno, tek on je marta 2019. godine u Srbiji pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora kao i Sead Plojović i Tefik Mujović. Na kazne od po devet i po godina zatvora tada su osuđeni Izudin Crnovršanin i Rejhan Plojović a na 10 godina Goran Pavlović iz Beograda.

Kada su u oktobru 2014. godine Sead Plojović i Izudin Crnovršanin uhapšeni u Srbiji, na društvenim mrežama u ovom delu Srbije pojavili su se čak i pozivi "na pobunu protiv četničkog režima koji prepisuje od Izraela".

"Da li misle ovi krmci iz Beograda i njihovi privesci iz Sandžaka šta će se desiti ako nastavo ovako, kakav rikošet će se dogoditi, mislim da će Kosovo da bude zlatno", samo je jedan od komentara koji su se tada pojavili.

O Senadu Ramoviću Becanu naširoko je pisano i krajem juna ove godine kada je takođe pripadnik vehabističkog pokreta, konvertit Milpš Žujović ubijen u Beogradu prilikom napada na srpskog žandarma koji je obezbeđivao ambasadu Izraela u Beogradu. Tada je pisano da je Ramović u Novom Pazaru bio stanodavac ubijenog Žujovića