Srbija i Balkan

Projekat Jadar u fokusu zapadnih medija: Kakva je uloga Rusije?

"Politiko" i "Njujork tajms" sa samo danom razmaka pišu o ambivalentnoj poziciji Beograda, kako navode, u kojoj on istovremeno prihvata strateško partnerstvo sa Zapadom oko projekta iskopavanja litijuma, ali i optužuje iste partnere da stoje iza "obojene revolucije" u Srbiji
Projekat Jadar u fokusu zapadnih medija: Kakva je uloga Rusije?© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zapadni mejnstrim mediji analiziraju ovih dana proteste u Srbiji protiv "Rio Tinta" i, tim povodom, pozicioniranje Srbije u odnosu na Zapad i Rusiju koje ostaje bez uverljivog objašnjenja uočenih protivrečnosti.

"Politiko" i "Njujork tajms" sa samo danom razmaka pišu o ambivalentnoj poziciji Beograda koji, kako navode, istovremeno prihvata savezništvo i strateško partnerstvo sa Zapadom oko projekta iskopavanja litijuma, ali i optužuje iste partnere da stoje iza "obojene revolucije" i pokušaja da narodno nezadovoljstvo zbog litijuma bude paravan za državni udar.

Pokušaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postane omiljeni balkanski lider u Briselu obija mu se o glavu, piše "Politiko". 

"Vučić je uspeo da zaključi dogovor o snabdevanju Evropske unije litijumom koji joj je potreban za napajanje električnih vozila. Ali, čineći to, on je ponovo probudio masovni pokret protiv velikog rudarskog projekta koji su blagoslovili i Brisel i Berlin. Uplašen, on je optužio demonstrante koji su se 10. avgusta okupili u desetinama hiljada za zaveru da ga svrgnu", navodi ovaj medij.

U tekstu se podseća da je predsednik Srbije izjavio da je upozorenje o mogućem državnom udaru zasnovano na informacijama dobijenim od Rusije. 

"Politiko" iznosi stavove nekoliko aktivista iz različitih ekoloških udruženja koji se protive rudarenju litijuma, uz hronologiju delovanja kompanije "Rio Tinto" u Srbiji i konstataciju da, iako je projekat stopiran 2022. zbog velikih protesta, "tvrdi nacionalista nikada nije odustao od projekta". Pri čemu je "EU računala na njega da će ga sprovesti".   

Posebna pažnja posvećena je Moskvi, pa se u sklopu toga citira, kako je predstavljen, "stručnjak za odnose Srbije i Rusije" Aleksandar Đokić, koji kaže da "Moskva rado podržava Vučićeve tvrdnje o puču, bez obzira na to kakav dogovor sa Zapadom sklopi – uključujući i dozvolu da koristi svoju omiljenu etiketu 'obojene revolucije' za delegitimizaciju protesta protiv Jadra".

To je ironično, s obzirom na to da se demonstranti protiv rudnika litijuma okupljaju protiv projekta koji Zapad zaista želi, piše "Politiko". 

Isto je tako "ironično", treba dodati, i da Moskva "razbija" proteste protiv litijuma zajedno sa Vučićem, držeći, po toj (naopakoj) logici, stranu Zapadu i Evropskoj uniji kojima je veoma stalo do rudarenja u Srbiji.

I "Njujork tajms" navodi da je projekat koji su podržale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, kojoj je očajnički potreban litijum da bi ispunila svoje klimatske ciljeve, izazvao talas nezadovoljstva javnosti u Srbiji.

Uz konstataciju da Evropa ima dosta litijuma i više od 20 projekata vezanih za njega u različitim fazama od kojih je onaj u Srbiji jedan od najvećih, list ističe da je "predloženi rudnik... postao i proksi bojno polje u naporima Zapada da izvuče zemlju iz orbita Rusije, njenog tradicionalnog saveznika, i Kine".

Pozivajući se na mišljenje "nekih diplomata i analitičara", američki medij tvrdi da "Moskva podstiče nemire oko pitanja rudnika", ali i da je Vučić izjavio da mu je iz Rusije rečeno da Zapad orkestrira proteste jer želi da ga svrgne.

Očekivano, u tekstu nije propuštena prilika da se naglasi da Rusiju podržavaju "tvrdokorni nacionalisti", kao i da su na protestima učestvovali pripadnici "Narodne patrole", "ultranacionalističke grupe povezane sa Moskvom... poznate po širenju horor priča o planiranom rudniku litijuma". Za razliku od njih, "levičari i proevropski orijentisani ljudi", koji su se takođe pridružili protestima, imaju pritužbe protiv vlade, kako se navodi.

"Gospodin Vučić, uznemiren obimom i intenzitetom javnog besa, takođe je krenuo u izazivanje straha, tvrdeći da su proteste vodili 'anarhisti, marksisti i skriveni fašisti'. Prave vođe, međutim, bili su ljudi poput Nebojše Petkovića, meštana iz Gornjih Nedeljica i aktiviste koji je otputovao u Beograd da pomogne u organizaciji demonstracija u subotu, 10. avgusta, koje su privukle desetine hiljada ljudi", uverava "Njujork tajms", ne uspevajući da objasni zašto bi Moskva upozorila Beograd na opasnost od protesta ako sama stoji iza njih, kao što se tvrdi u tekstu. Ili je pak reč o oprobanoj strategiji "drž'te lopova"?

image