Srbija i Balkan

Meteo-alarm: Posle vrelog leta, kakva nam jesen dolazi?

Šta nam donosi islandski ciklon, a šta će možda proći kroz "Bečka vrata"
Meteo-alarm: Posle vrelog leta, kakva nam jesen dolazi?Getty © Wolfgang Kaehler / Contributor

Posle najtoplijeg jula u istoriji merenja i avgustu su temperature iznad proseka sa tropskim noćima u urbanim sredinama, a kako za RT Balkan kaže meteorolog Ivan Ristić, leto će se nastaviti i u septembru, a posle će se spojiti sa Miholjskim.

"Do kraja oktobra biće dosta toplije, odnosno iznad normale. Više će biti letnjih temperatura od preko 25 stepeni", najavljuje naš sagovornik.

Kako ističe, za sada se ne nazire ozbiljnija promena vremena.

"Postoji šansa da sledeće nedelje, od 26. ili 27. avgusta, kroz 'Bečka vrata' malo prodre svežiji vazduh, ali to je samo naznaka", dodaje Ristić.

I na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda takođe je objavljeno da nas očekuje topla jesen sa temperaturama iznad proseka.

"Septembar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlji. Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće u proseku viša za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek", navodi RHMZ.

Oktobar će biti topliji i suvlji u većem delu Srbije, dok će novembar biti takođe topliji, ali malo vlažniji, dodaje se.

Prema rečima meteorologa Ristića, nema naročito dobrih vesti za poljoprivrednike jer se "suša nastavlja najvažnijim delovima zemlje, gde treba najviše kiše", a "za sada nema najava ozbiljnijih padavina".

S druge strane, "kako budemo išli dublje u septembar, temperature će biti biti oko 26-27 stepeni, to će biti letnje, a prijatne temperature, nećemo više imati problema sa vrućinama", napominje Ristić.

Kako najavljuje, još jedan nalet vrućina se očekuje krajem ove nedelje, za vikend, kada će temperature biti oko 37-38 stepeni Celzijusovih.

"Posle toga sve manje šanse su da temperature budu u tim nivoima", naglašava sagovornik RT Balkan.

On objašnjava da je problem islandski ciklon, koji je aktivan od kraja januara.

"Stalno je prisutno jugozapadno strujanje iz Afrike i zato je veoma toplo. U početku je to bilo prijatno, u februaru smo mogli da sedimo po kafićima, ali kad dođe leto onda je vrelo", zaključuje.

image