Srbija i Balkan

"U potpunosti opravdano": Sud u Skoplju nije ni planirao da odbeglog teroristu isporuči Srbiji

Odbegli Ramadani je treći pripadnik tzv. OVK uhapšen u Severnoj Makedoniji po srpskim poternicama. Gafur Dugoli i Tomor Morina su uhapšeni, ali su potom pušteni sudskom odlukom
"U potpunosti opravdano": Sud u Skoplju nije ni planirao da odbeglog teroristu isporuči SrbijiGetty © Kael Alford/Newsmakers

Krivični sud u Skoplju "u potpunosti je opravdao" odluku o određivanju kućnog pritvora bivšem pripadniku tzv. OVK Bljerimu Ramadaniju u ekstradicionom postupku i zamerio medijima "preterano izveštavanje o njegovom bekstvu".

Sud navodi da nije ni bilo planirano izručenje odbeglog Ramadanija Srbiji, baš kao što Srbiji nisu bila izručena ni još dvojica bivših pripadnika terorističke OVK koji su ranije bili uhapšeni u Severnoj Makedoniji po srpskim poternicama. 

"Činjenica broj jedan je da je reč o stranom državljaninu, koji je optužen za zločin počinjen u drugoj zemlji, na Kosovu, i od Suda je traženo njegovo izručenje Srbiji. Sudski sistem u našoj zemlji nije direktno pogođen ishodom ovog postupka, s obzirom na to da se ovoj osobi ne sudi u zemlji (u Severnoj Makedoniji) i da nijedan makedonski državljanin nije oštećen. Međutim, obaveza RSM je da poštuje međunarodno pravo u već utvrđenom postupku ekstradicije", saopšteno je iz Krivičnog suda.

Podsetili su na sličan slučaj Tomora Morine iz 2019. godine, kojeg Skoplje nije izručilo Srbiji jer je, kako navode, "državljanin Kosova, a zločin za koji se tereti je počinjen na Kosovu".

"Zbog toga Kosovo ima ovlašćenje da vodi ovaj postupak, što je i odluka koju je potvrdio Vrhovni sud", navodi se u saopštenju.

Po oceni suda, činjenica je da je Ramadani po odluci istražnog sudije bio u aktivnom pritvoru od 17. jula do 1. avgusta, odnosno 15 dana, što je prema dosadašnjoj sudskoj praksi za ove slučajeve, kako tvrde, maksimalno vreme koje je lice provelo u ekstradicionom pritvoru.

Dakle, "odgovornost (sistemsku ili pojedinačnu) za bekstvo treba tražiti od organa koji vrši nadzor", kažu iz Suda.

Odbegli Ramadani je treći pripadnik tzv. OVK uhapšen u Severnoj Makedoniji po srpskim poternicama. Gafur Dugoli i Tomor Morina su uhapšeni, ali su potom pušteni sudskom odlukom.

Iz vladajuće stranka traže smenu sudije

Poslanik vladajuće VMRO DPMNE Toni Jarevski traži hitnu smenu sudije Pajazita Pajazitija koji je, kako navodi, određivanjem kućnog pritvora tokom ekstradicionog postupka omogućilo bivšem pripadniku tzv. OVK Bljerimu Ramadaniju da pobegne. Jarevski kaže da je Pajaziti to učinio svesno, jer je znao o kakvom je čoveku reč.

"Pajaziti je svesno dozvolio Ramadaniju da pobegne i za to treba da snosi odgovornost. Na isti način, Pajaziti se obračunao i sa Ijetom Memetijem, zamenikom predsednika Veća javnih tužilaca, koji je priznao da je uzeo mito da bi uticao na blažu kaznu za Boru Stojčeva, zvanog 'Boro Malboro'. Pajaziti je umesto zatvorske kazne izrekao uslovnu kaznu za Memetija. Iz aviona se vidi da su Pajazitijeve odluke motivisane, ali ne po zakonu. Pajaziti ne sme da bude sudija, ukaljao je sudijsku funkciju i mora da bude smenjen. Institucije treba da pristupe njegovom razrešenju i odmah nakon toga pokrenu odgovarajuće procedure", naveo je Jarevski, preneli su skopski mediji.

On je istakao da će, ako Pajaziti ne bude smenjen, poverenje naroda u pravosuđe još više pasti, preneli su skopski mediji. Jarevski je najavio da će nastaviti da saopštava nove informacije u ovom slučaju.

image