Evropski standardi zaštite životne sredine: Kako je 800 t opasnog otpada transportovano iz Albanije

Sumnjivi teret, koji je sa broda za vikend istovaren iz kontejnera u Singapuru, biće vraćen u Drač

Albanski zvaničnici istražuju kako je 800 tona sumnjivog opasnog, industrijskog otpada neovlašćeno prevezeno iz njihove luke za jugoistočnu Aziju.

"Blumberg" piše da će sumnjivi teret, koji je sa broda za vikend istovaren iz kontejnera u Singapuru, biti vraćen. 

Oko 40 kontejnera za koje ekološke grupe tvrde da sadrže toksične ostatke prašine, biće prebačeno na drugi brod koji će ih otpremiti nazad u Evropu, navodi se na veb stranici za praćenje tereta kompanije MSC.

Za sada, podaci za praćenje pokazuju da bi kontejneri trebalo da stignu u Italiju krajem septembra.

Britanska agencija navodi da se očekuje da će još 60 kontejnera sa sumnjivim otpadom koji se trenutno nalazi na drugom kontejnerskom brodu iste kompanije, a koji kasnije ovog meseca treba da pristigne u Singapur – takođe biti vraćeno u Evropu.

Kompanije koje izvoze i primaju kontejnere nisu identifikovane. MSC nije odgovorio na zahteve za komentar, dok su vlasti Singapura saopštile da još nisu u mogućnosti da daju informacije.

Ekolozi su radili na zaustavljanju protoka otpada iz razvijenih zemalja u Tajland i druge zemlje jugoistočne Azije — od zagađene plastike do industrijskog i elektronskog otpada koji je često prepun toksina.

Prema Bazelskoj konvenciji Ujedinjenih nacija, globalnom paktu koji su potpisale mnoge razvijene ekonomije, zemlje moraju da pristanu da otpad ide planiranim putem.

Ministarstvo turizma i životne sredine Albanije nije dalo odobrenje za izvoz sumnjivog opasnog otpada, rekao je portparol Erjon Uka.

Albanske snage sprovode istragu u saradnji sa Kancelarijom Evropske unije za borbu protiv prevara o "okolnostima i svim logističkim vezama koje su izvršile ovaj sumnjivi transport iz Evrope u jugoistočnu Aziju", rekao je Uka.

Sumnja se da otpad potiče od međunarodnih kompanija koje posluju u blizini metalurškog kompleksa u Elbasanu, u blizini Drača, rekao je portparol ministarstva.

Opasna prašina obično potiče od recikliranja čeličnog otpada i sadrži toksične metalne okside kao što su kadmijum i hrom koji su štetni po zdravlje i životnu sredinu.