Šlogovi sve češći zbog nesnosnih vrućina: Samo u bolnici "Sveti Sava" 50 odsto više slučajeva

Kod ovako visokih temperatura dolazi do čestih oscilacija krvnog pritiska – zbog čega se krvni sudovi šire i skupljaju

Usled izrazito visokih temperatura, Specijalna bolnica "Sveti Sava" u Beogradu u poslednjem periodu ima za oko 50 odsto više pacijenata sa teškim moždanim udarima.

Dr Tatjana Golubović za RTS je ispričala da je do povećanja broja šlogova u letnjem periodu došlo zato što su mehanizmi prilagođavanja, posebno kod starijih ljudi, iscrpljenih tokom ovih dugotrajnih vrućina.

Moždani udari mogu da budu ishemijski i hemoralgijski – prvi se dešavaju zbog začepljenja krvnog suda, a drugi zbog pucanja i izliva krvi u mozak.

"Pod teškim moždanim udarima podrazumevamo pacijente sa velikim neurološkim deficitima – pacijenti sa potpuno oduzetom jednom stranom tela, ne mogu da govore i imaju izmenjeno stanje svesti", ističe dr Tatjana Golubović.

Kod hemoralgijskih moždanih udara najčešći uzroci su skokovi krvnog pritiska, a kod ovako visokih temperatura dolazi do čestih oscilacija – zbog čega se sudovi šire i skupljaju, a kod starijih ljudi čiji su zidovi krvnih sudova trošni, oni to ne mogu da izdrže.

Ishemijski moždani udari takođe su pod uticajem temperatura, koje dovode do promene gustine krvi i koagulacije, pa može da dođe do formiranja trombova.

"Iako su inače ređi, trenutno su hemoralgijski moždani udari češći", navodi Golubovićeva.