Srbija i Balkan

Iznenadna poseta: Direktor CIA doputovao u Sarajevo

Prema pisanju "Kliksa", Berns se zainteresovao za pitanja državne imovine BiH i aktuelnim problemima u vezi s tim problemom
Iznenadna poseta: Direktor CIA doputovao u Sarajevo© Anna Moneymaker/Getty Images

Direktor CIA Vilijam Berns stigao je danas iznenada u Sarajevo, gde je održao sastanke sa direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, javlja "Kliks".

Berns je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara Elmedinom Konakovićem. Nakon sastanka Berns je napustio zgradu MVP-a.

Konaković je, nakon što je Berns razgovarao i s članovima Predsedništva BiH i Almirom Džuvom, direktorom Obaveštajno bezbednosne agencije, za Avaz rekao da je stekao utisak da Berns dobro poznaje situaciju u BiH i da raspolaže informacijama.

"Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava", rekao je on i dodao da je njegova poseta još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi sa BiH.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Berns nastaviti posetu regionu posetom Beogradu, Konaković je rekao da to pokazuje da SAD region Zapadnog Balkana posmatra kao jednu celinu.

"I nama je važno da se smiri dijalog između Srbije i Kosova, da se smire neka žarišta, da se okrenemo ekonomiji i budućnosti ovog regiona, a ne stalnim nadmetanjima i nadvikivanjima oko istorijskih činjenica. Sigurno je da američko prisustvo ide i u tom pravcu – pravcu stabilizacije odnosa u regionu i okretanja na ono što je građanima najbitnije", rekao je Konaković.

Svoju posetu Berns je započeo zvaničnim sastankom sa generalnim direktorom OSA BiH Almirom Džuvom. Održan je i radni ručak u poznatom sarajevskom restoranu "Golf klub".

Radio Slobodna Evropa prenosi da je sastanku u Predsedništvu BiH prisustvovala i Željka Cvijanović, koja je na američkoj listi sankcionisanih osoba, zbog, kako navode, podrivanja Ustava BiH.

Portal sarajevskog "Avaza" piše da je reč o "izuzetno važnoj poseti za celu BiH", ali je i "dokaz veoma uspešne saradnje dveju agencija i njihovih čelnika".

"Razgovarano je o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i delovanju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske", istakao je zvaničnik Vlade SAD za N1 BiH.

Podsećamo, RT Balkan je svojevremeno pisao kako je šef sarajevske diplomatije Elmedin Konaković povezan sa radikalnim islamistima.

Konaković je bio mlada uzdanica Stranke demokratske akcije (SDA), kako je o njemu govorio prvi čovek te partije Bakir Izetbegović, sve dok 2018. nije odlučio da istupi iz ove stranke i formira svoju partiju Narod i pravda (NiP).

Reč je o stranci koja je i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti, u različitim dokumentima i izveštajima, dovođena u tesnu vezu sa islamistima, pre svega Muslimanskom braćom, koji su, prema tim izvorima, pomagali i ratne i poratne napore Bošnjaka.

Berns je prethodno u BiH boravio 2012. kao pomoćnik američkog državnog sekretara i tada je, kako se navodi, pokazao posebno interesovanje za političku situaciju u zemlji i rad Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Prema pisanju "Kliksa", Berns se takođe zainteresovao za pitanja državne imovine BiH i aktuelnim problemima u vezi s tim pitanjem.

"Na svim svojim sastancima sam jasno rekao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je on u poseti BiH 2012. godine.

Takođe, Berns je tada potvrdio kako Vašington podržava rad OHR-a.

"I dok uspeh zavisi od spremnosti i posvećenosti lidera i građana ove zemlje, Sjedinjene Američke Države su bile, jesu i biće istinski prijatelj ove zemlje i podržavaće modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH koja je potpuno integrisana" u EU, izjavio je tada Berns.

Berns je na poziciju direktora CIA imenovan 2021. godine, a predsednik Džozef Bajden ga je imenovao za člana predsedničkog kabineta u junu 2023. godine.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Berns je službovao u šest predsedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.

image