Srbija i Balkan

Stano: Bilo bi dobro da "Kosovo" sluša svoje partnere

Stano je rekao da se stav EU po pitanju mosta nije promenio
Stano: Bilo bi dobro da "Kosovo" sluša svoje partnereGetty © Anadolu / Contributor

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da bi tzv. kosovskim vlastima bilo dobro da saslušaju svoje partnere i saveznike po pitanju plana za otvaranje mosta na Ibru.

Na konferenciji za novinare u utorak, Stano je rekao da se stav EU po pitanju mosta nije promenio. On je ponovio da o ovom pitanju treba razgovarati u okviru dijaloga u Briselu, prenosi "Koha".

"Stav Evropske unije po pitanju mosta je jasno izrečen proteklih dana i nedelja i saopštavan je partnerima u Prištini i o njemu se naširoko razgovaralo sa drugim partnerima u okviru EU, SAD, NATO-a i Kfora. Stav EU se nije promenio. Nema ništa novo", rekao je Stano.

"Ponavljam da su u toku diskusije i interakcije po ovom pitanju, u skladu sa stavom EU treba izbegavati jednostrano i nekoordinisano delovanje i o ovom pitanju treba razgovarati u okviru dijaloga. Ovo je tačka gledišta svih partnera i saveznika Kosova. Vlasti Kosova učinile bi sebi i građanima dobru uslugu kada bi slušale poruke partnera i saveznika", izjavio je on.

Stano je dodao da EU namerava da izbegne svaki jednostrani ili nekoordinisani korak koji bi mogao da ima veoma negativan uticaj, ne samo na pogođene zajednice, već i na tzv. kosovsku administraciju i vladu u Prištini.

On je naveo da ne postoji datum kada bi mogao biti potencijalni sastanak na kojem bi se razgovaralo o ovom pitanju u Briselu.

image