Srbija i Balkan

Avgustovski upis u srednje škole 22. i 23. avgusta

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u srednjim školama gde se školuju deca za određene zanate
Avgustovski upis u srednje škole 22. i 23. avgustaGetty © Royalty-free

Učenici osmog razreda i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku i nisu se upisali u srednje škole, moći će to da učine u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta, predviđeno je Kalendarom upisa u srednje škole.

Ovi učenici, njih 232, kao i 336 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, su od 14. do 16. avgusta polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i jednog od pet predmeta po izboru (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) u 52 škole u Srbiji.

Načelnik Školske uprave za Grad Beograd Dragan Filipović izjavio je ranije za Tanjug da je polaganje završnog ispita u avgustovskom roku proteklo u najboljem redu.

Kako je naveo, učenici sada ne popunjavaju liste želja i oni koji su iz opravdanih razloga izostali sa junskog ispitnog roka, u skladu sa osvojenim brojem poena upisuju željenu školu kao prekobrojni učenici, dok oni koji su izostali iz neopravdanih razloga mogu da upišu srednju školu u kojoj ima slobodnih mesta.

Prema ranijim podacima ministarstva, završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99,64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih.

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u srednjim školama gde se školuju deca za određene zanate.

image