Srbija i Balkan

Posle pritiska na Srpsku, direktor CIA stiže i u Beograd

Berns je u poseti Sarajevu razgovarao i sa članovima Predsedništva
Posle pritiska na Srpsku, direktor CIA stiže i u Beograd© Anna Moneymaker/Getty Images

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns doputovaće nakon posete Sarajevu u Beograd, preneo je kasno sinoć Radio Slobodna Evropa.

Berns je prethodno u Sarajevu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem, kao i sa članovima Predsedništva BiH i direktorom Obaveštajno bezbednosne agencije Almirom Džuvom.

Kako RTRS saznaje, na sastancima je bilo reči i o važnosti saradnje obaveštajnih zajednica u borbi protiv bezbednosnih pretnji i terorizma, unapređenju saradnje institucija i daljoj bilateralnoj saradnji, kao i o tome da odgovornost za funkcionisanje institucija vlasti nose sve etničke zajednice u BiH.

Radio Slobodna Evropa, međutim, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, tvrdi da je razlog posete direktora CIA Sarajevu, razgovor, između ostalog, "o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i delovanju" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Da su u fokusu Bernsove posete bili novi pritisci na Republiku Srpsku poručio je i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković koji je za RSE rekao da poseta "jednog od ključnih ljudi američke administracije pokazuje posvećenost SAD-a, kao i da je BiH u samom vrhu prioriteta američke spoljne politike što je za BiH vrlo važno".

"Na sastanku smo dobili još jednom potvrdu pune podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i osudu secesionističkih poruka i poteza", rekao je Konaković.

Direktor Obaveštajno bezbednosne agencije rekao je ovom mediju da je "reč o poseti koja je dogovorena ranije, kao i da je Berns "iskazao podršku u saradnji agencija, ali i državi BiH".

image