Srbija i Balkan

Zemlje Sahela uputile pismo SB UN: Prihvatite odgovornost za podršku Ukrajine teroristima

Burkina Faso, Mali i Niger zatražili od SB UN da spreči subverzivne akcije Ukrajine
Zemlje Sahela uputile pismo SB UN: Prihvatite odgovornost za podršku Ukrajine teroristima© Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

Burkina Faso, Mali i Niger uputili su predsedavajućem Saveta bezbednosti UN pismo u kome su osudili otvorenu podršku ukrajinskih vlasti međunarodnom terorizmu, a posebno u regionu Sahela.

"Ministri spoljnih poslova Burkine Faso, Malija i Nigera protive se i oštro osuđuju otvorenu i priznatu podršku Vlade Republike Ukrajine međunarodnom terorizmu, posebno u regionu Sahela", ističe se u dokumentu.

Zemlje Sahela zahtevale su da Savet bezbednosti UN "preuzme odgovornost za odluku Ukrajine da podrži terorizam kako bi sprečio ove subverzivne akcije koje ugrožavaju stabilnost Sahela ili čak čitavog afričkog kontinenta". 

Mali i Niger i nedavno su pozvali Savet bezbednosti UN da istraži da li je Ukrajina pružila obaveštajne podatke pobunjenicima koji su postavili zasedu i ubili grupu malijskih vojnika, među kojima su bili i ruski borci. Burkina Faso tada je takođe kritikovala "neprihvatljivo" ponašanje Ukrajine i njihove "subverzivne akcije" koje ugrožavaju stabilnost Afrike.

Bamako i Nijamej prekinuli su diplomatske odnose sa Kijevom, optužujući ga da podržava "terorističke grupe" nakon što je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe nazvao napad na severu Malija krajem jula "uspešnom vojnom operacijom".

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Kijev, budući da ne može da pobedi Rusku Federaciju na bojnom polju, odlučio da otvori drugi front u Africi, podstičući terorističke grupe u afričkim državama, prijateljskim Moskvi.

image