Pucnjava u gimnaziji u Sanskom Mostu: Ubijeni direktor, profesorka i sekretarica, đaci bili u školi

Pomoćni radnik Mehmed Vukalić ušao je naoružan u gimnaziju gde je ciljano tražio određene ljude - Razmatra se odlaganje početka školske godine

Tri osobe ubijene su danas u pucnjavi koja se dogodila u prostorijama gimnazije u Sanskom Mostu, potvrđeno je za RTRS iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Prema izjavama očevidaca, pomoćni radnik Mehmed Vukalić ušao je naoružan u gimnaziju gde je ciljano tražio određene ljude i pucao u direktora gimnazije Nijaza Halilovića, profesorku engleskog Gordanu Nidžan i sekretaricu Nisvetu Kljunić.

Direktor Uprave policije Unsko-sanskog kantona Amel Kozlica izjavio je da je u prostorijama Opšte Gimnazije u ovom mestu jutros u 10.06 sati dogodilo trostruko ubistvo, a da je počinilac nakon toga pokušao da oduzme život i sebi i pritom zadobio teške povrede.

Kozlica je rekao da je zločin počinjen automatskom puškom, a da će motivi ovog trostrukog ubistva biti utvrđeni kriminalističkom obradom.

On je objasnio da oružje u zgradu nije uneto vidno i da je u gimnaziji u trenutku ubistava bilo učenika. Nije, međutim, ni potvrdio ni negirao da li su učenici bili u blizini prostorije u kojoj su se dogodila ubistva.

"Popravni ispiti su u toku, bio je određeni broj učenika u školi, to su dve zasebne zgrade, odnosno škole, koje su spojene i omogućen je prolazak iz jedne u drugu", naveo je Kozlica.

Adnad Habibija, ministar unutrašnjih poslova USK novinarima je rekao da je ovo "crni dan za ovaj kanton".

"Svi smo u šoku, neverici da se ovako nešto moglo dogoditi u Sanskom Mostu, koji je mirna sredina. Ali, građani ne treba da budu uznemireni, ovo je jedan izolovani slučaj koji je završio tragično", rekao je Habibija.

Denis Osmanagić, ministar obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK istakao je da je tragedija u Sanskom Mostu sve pogodila, te da će ministarstvo pružiti svu neophodnu podršku porodicama.

"Sutra ćemo odrediti da li ćemo školsku godinu prolongirati ili ćemo krenuti normalno", naveo je Osmanagić.

Napadač ima prostrelnu ranu grudnog koša

Vukalić ima prostrelnu ranu grudnog koša i u planu je operativni zahvat, rečeno je Srni u UKC-u.

Pacijent je dovezen u Urgentni centar svestan.

Iz UKC-a su istakli da su sve dalje prognoze krajnje preuranjene.

Motiv pucnjave

Motiv su navodno određene nesuglasice koje su ranije postojale jer su ljudi koji su upucani bili deo komisije koja je suspendovala Vukalića.

Na licu mesta se okupio veliki broj profesora koji su u stanju šoka, jer su mnogi i sami prisustvovali pucnjavi.