Srbija i Balkan

Hovenijer ponovo opominje Kurtija: Potezi Prištine utiču na partnerstvo "Kosova" i SAD

Američki izaslanik uputio apel Prištini da se vrati konstruktivnom dijalogu i saradnji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima
Hovenijer ponovo opominje Kurtija: Potezi Prištine utiču na partnerstvo "Kosova" i SAD© Erkin Keci/Anadolu

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je izjavio da jednostrani potezi koje povlači vlada Aljbina Kurtija utiču na kvalitet odnosa i partnerstvo između "Kosova" i SAD, prenosi "Ekonomija onlajn".

On je uputio apel Prištini da se vrati konstruktivnom dijalogu i saradnji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

"Mnogi od vas su u medijima videli izveštaj o razlikama između SAD i drugih članica međunarodne zajednice sa ladom Kosova, izazvane akcijama koje vodi vlada premijera Kurtija. Suočavamo se sa nekim izazovima sa aktuelnom vladom Kosova koji su uticali na kvalitet našeg partnerstva. Kako je ranije rekao zamenik Stejt departmenta, američka vlada se nada da će se lada Kosova vratiti bliskom i konstruktivnom angažmanu sa SAD, EU, Natoom i drugim međunarodnim partnerima Kosova", rekao je Hovenijer.

Hovenijer je prethodno rekao da SAD veruju da ovo nije vreme da se most ponovo otvori za saobraćaj jer je to deo dijaloga uz posredovanje EU, dodavši da je od Prištine traženo da to ne učine, i da se tom zahtevu zahtevu pridružile i zemlje Kvinte.

image