Srbija i Balkan

Nešić: Ne znam šta je bila osnova napada; Sarajevo ne vidi elemente krivičnog dela

Ministar bezbednosti u Savetu Ministara BiH Nanad naveo da se, prema informacijama koje ima, radi se o Hebibu Karimu, ističući da "ne poznaje čoveka i ne zna šta je bila osnova ovog napada"
Nešić: Ne znam šta je bila osnova napada; Sarajevo ne vidi elemente krivičnog delaGetty © Samir Jordamovic/Anadolu Agency

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio se da vozač "rendž rovera" iz Sarajeva nije počinio krivično delo kada je danas na Vrbanja mostu presretao vozilo u kojem je bio ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić i vozila iz pratnje.

Ministar Nešić je naveo da je naveo da je "u prepodnevnim časovima džip crvene boje pokušao u više navrata da preseče kolonu vozila u kojoj se nalazio", a da je u jednom momentu vozač džipa pokušao i da udari vozilo u kojem su se nalazili pripadnici obezbeđenja.

"U jednom trenutku sa suprotne strane pokušao je preprečiti put i zaštitnom vozilu i vozilu u kojem sam se ja nalazio. Nakon toga su reagovali pripadnici obezbeđenja i zaustavili lice, posle čega su došli i pripadnici MUP-a Kantona", istakao je Nešić.

Nešić je napomenuo da su "prilikom ovog dešavanja na zaštitnom vozilu bila upaljena rotaciona svetla i da su pripadnici obezbeđenja u više navrata pokazivali znak stop".

"Međutim, lice se oglušilo od te postupke obezbeđenja i pokušalo je na sve načine da ispreseca kolonu, čak je u jednom trenutku pokušalo i da udari vozilo u kojem su se nalazili pripadnici obezbeđenja", naglasio je Nešić.

Nešić je naveo da se, prema informacijama koje ima, radi se o Hebibu Karimu, ističući da "ne poznaje čoveka i ne zna šta je bila osnova ovog napada".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljiv stepen nesigurnosti koji imaju predstavnici Srpske u Sarajevu, što se pokazalo i danas napadom na vozilo u kojem je bio ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

"Isključiva odgovornost za sigurnost je na federalnim i kantonalnim policijskim organima. Potrebno je da se protiv napadača pokrene postupak u skladu sa zakonom", naveo je Dodik na Iksu.

Sarajevsko tužilaštvo, međutim, u današnjem napadu na ministra bezbednosti, koji već duže vreme prima pretnje, nije videlo elemente krivičnog dela.

"O ovom događaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela", navedeno je u saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić nakon informacije da je napadnuto vozilo u kojem se nalazio ministar Nenad Nešić uputila je kolegi podršku na društvenim mrežama.

"To je to građansko Sarajevo, nekada srpsko, a sada po svemu sudeći terorističko", poručila je Vulićeva.

image