Srbija i Balkan

Velja: Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju

"Barikade su postavili pripadnici takozvane 'Civilne zaštite' i neki bivši pripadnici kosovske policije, koji su podneli ostavke u novembru ove godine", izjavio je šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani Bljerim Velja
Velja: Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju© TANJUG/ STR/ bg

Bljerim Velja, šef kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, izneo je danas tvrdnju da je Beograd naložio svojim, kako je naveo, ''nelegalnim strukturama da naprave barikade na severu'' Kosova i Metohije.

"Barikade su postavili pripadnici takozvane 'Civilne zaštite' i neki bivši pripadnici kosovske policije, koji su podneli ostavke u novembru ove godine", napisao je Velja na Tviteru, prenela je "Koha ditore".

Kako tvrdi, "Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju".

Više stotina Srba blokiralo je nekoliko puteva na severu KiM zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovoske policije Dejana Pantića, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio tu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici.

Haradinaj pozvao Prištinu da "iskoristi sve mehanizme"

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je danas Prištinu da iskoristi sve mehanizme koje ima za hitno uklanjanje barikada.

Haradinaj je na Fejsbuku pozvao Vladu Srbije da odmah odustane od, kako tvrdi, "ratnohuškačke politike" i povuče, kako se izrazio, "paravojne jedinice sa severa".

On je apelovao na EU i SAD da intervenišu kako bi se smirila situacija na severu KiM, prenosi "Koha".
Haradinaj je ocenio da mir nema alternativu i ponovio da bi Beograd i Priština trebalo da sednu i postignu "mirovni sporazum o međusobnom priznanju".

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je danas da je Pantić osumnjičen za organizovanje "teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova".

Srbi koji učestvuju u blokadama navode da je uhapšeni Pantić bez mrlje u karijeri, kao i da nije učestvovao u ratnim dejstvima na KiM, te da ne žele da dozvole da bude odvede u Prištinu.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković poručio da je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti rešio da bez dokaza progoni srpske policajce.

image