Srbija i Balkan

Đurić o mostu na Ibru: Ne damo da se ukloni simbolički i stvarni bedem bezbednosti i odbrane

Srbija očekuje od Kfora i zemalja Kvinte da stanu u zaštitu srpskog naroda
Đurić o mostu na Ibru: Ne damo da se ukloni simbolički i stvarni bedem bezbednosti i odbrane© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da Priština, pokušavajući da mimo dijaloga i protivno savetima velikih sila otvori most na Ibru, nastoji da ukloni jedan simbolički i stvarni bedem bezbednosti i odbrane Srba.

Đurić je ponovio je da će svaka srpska ambasada i konzulat biti i Kancelarija za KiM u borbi za očuvanje kolektivnih i ljudskih prava Srba.

"Ovakvim koracima kao što je najava da se mimo dijaloga u Briselu i protivno volji velikih sila koje su podržale tzv. nezavisnost KiM, a što je mnogo gore protivno vitalim interesima srpske zajednice, radi na preuzimanju kontrole nad Severnom Mitrovicom. Nije to otvaranje bilo kakvog mosta, da se razumemo, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici funkcionišu još četiri mosta koji povezuju severni i južni deo grada. Ovde se radi o tome da se jedan simbolički, a i stvarni bedem bezbednosti i odbrane Srba ukloni", ukazao je Đurić za TV Pink.

Srpska diplomatija, ističe, angažovana je neprekidno na svim kontinentima kako bi objasnila težinu položaja srpskog naroda i kako bi pridobila saveznike i prijatelje na onim stranama, koje tradicionalno po pitanju Kosmeta, Srbija nije imala.

Dodao je da Srbija očekuje od Kfora i zemalja Kvinte da stanu u zaštitu srpskog naroda.

"Ja ću i danas imati sastanke sa ambasadorima nekih od zemalja Kvinte i radimo na tome veoma ozbiljno“, poručio je Đurić.

Zahvalio je svim srpskim diplomatama, koji, kako navodi, ne uživaju samo privilegije, već se zaista bore za svoju zemlju.

"Kao što se vojnici i policajci spremaju čitav život za obavljanje svojih dužnosti, srpske diplomate su svakoga dana na dužnosti i podsetimo da su dvoje srpskih diplomata 2016. položili svoje živote služeći Srbiji u misiji u Libiji, da je pre nekoliko decenija ubijen jedan naš ambasador u Stokholmu. Bez obzira na sve pretnje mi ćemo nastaviti naš posao", naglasio je ministar.

Pretnje ambasadama shvatamo ozbiljno

Govoreći o pretnjama koje su stizale srpskim ambasadama, Đurić je rekao da nema novih pretnji, dodajući da Srbija te poruke shvata veoma ozbiljno.

"Ove pretnje shvatamo veoma ozbiljno, iza njih postoji veoma kompleksna politička pozadina, postoji činjenica da se nekoliko godina unazad sa najviših funkcija u našoj južnoj pokrajini propagira i afirmiše retorika, narativ i ponašanje koje je po svom karakteru ekstremno i ne čudi što su se pojedini krugovi iredentistički u rasejanju odlučili na ovako ekstremne korake", kazao je Đurić.

Oni koji napadaju, dodao je, žele da proizvedu promene kursa spoljne politike Srbije i da odvrate one koji deluju u ime Srbije od zastupanja srpskih interesa, naročito kada je reč o Kosmetu.

Međutim, Đurić poručuje svima onima koji pokušavaju da sprovedu takve ciljeve, da srpska diplomatija ne samo da neće odustati i prestati, već će pojačati svoju aktivnost i to posebno u centrima koji su bili meta napada i pretnji.

Na pitanje da li se zna ko je slao preteće mejlove srpskim ambasadama, Đurić ističe da je policija, u državama u kojima su izvršene pretnje, utvrdila odakle dolaze preteće poruke.

"Identifikovani su pojedinci, jedan je već javno poznat. Treba da se sprovede jedna temeljna i opsežna istraga o političkoj pozadini ove vrste pretnje. Pretnje ambasadama i ljudima koji se bave predstavljanjem međunarodne pozicije Srbije naravno da imaju politički kontekst", zaključio je Đurić.

image