Srbija i Balkan

Direktor CIA u Prištini: "Jeste li s nama ili protiv nas"?

Mnogo se poruka učitava poseti Vilijama Bernsa lažnoj državi
Direktor CIA u Prištini: "Jeste li s nama ili protiv nas"?© Kevin Dietsch/Getty Images

Direktor CIA Vilijam Berns, trenutno boravi u Prištini gde se, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, jutros sastao i sa premijerom "Kosova" Aljbinom Kurtijem, ali i predstavnikom takozvane Kosovske obaveštajne agenccije Petritom Ajetijem.

Prištinski mediji naglašavaju da je Berns stigao u Prištinu u trenutku napetosti između tamošnjih vlasti i zemalja Kvinte, naročito nakon najava o otvaranju mosta na Ibru.

Dolazak ovako važnog člana Bajdenovog kabineta, a uz to i direktora Centralne obaveštajne agencije prištinski zvaničnici pozdravljaju kao dolazak Božić Bate, pogotovo s obzirom na to da je, zbog podizanja tenzija na Kosmetu, Evropska unija Kurtijev režim kaznila određenim merama, među kojima je i neodržavanje sastanaka na visokom nivou.

"Današnja poseta šefa CIA Vilijama Bernsa Kosovu je istorijska i strateška – ne samo da dokazuje da se Amerika vraća na Balkan, već i da će zaštititi državu Kosovo kakvu smo zajedno stvorili", ocenjuje bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri.

Bivši ministar spoljnih poslova lažne države Petrit Seljimi takođe ocenjuje kao značajnu Bernsovu posetu.

Prema njegovim rečima, poruka koju će Berns uputiti tamošnjem režimu, neće biti u formi molbe, već pitanja.

"Naravno, svako negde kaže molim i hvala, i možda koristi reč molim, ali ova poruka neće biti molba, poruka će biti pitanje: 'Jeste li sa nama ili protiv nas?'. Vrlo jednostavno, Kosovo je je u veoma zbunjujućoj fazi", rekao je Seljimi.

image