Srbija i Balkan

Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, ali sa pozicije struke

Vučević je istakao da bi, ako niko ne bi bio smenjen, to onda dovelo do jedne "uravnilovke i demotivacije"
Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, ali sa pozicije struke© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Premijer Miloš Vučević poručio je danas da o temi litijuma treba voditi javnu i otvorenu diskusiju sa pozicije struke, jer bi projekat Jadar mogao da bude prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije.

Vučević je rekao na TV Prva da sada politički reltivizuje čak i pojam struke. Na pitanje kako komentariše nove proteste protiv "Rio Tinta" koji su zakazani za septembar, Vučević je rekao da sada počinje već da se bagateliše i taj termin, odnosno taj poziv da struka treba da priča.

"Ljudi su izbombardovani različitim iformacijama, posebno na društvenim mrežima. Piše svako ko šta stigne. Malo njih je zaista stručno da priča o tim stvarima koje moraju biti stručno objašnjene. A u takvom ambijentu se stvara utisak nesigurnosti, nerazumevanja, sumnje, bojazni", rekao je Vučević.

Kaže da i kada bi postojao opšti društveni konsenzus, projekat ne bi mogao da se realizuje za manje od 24 meseca i da u tom periodu može da se vodi diskusija o svim pitanjima.

"Taj projekat je važan i možda bude zaista prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije. U to nema sumnje. Ne može Srbija da stane samo zbog tog jednog projekta, Srbija ima i druge projekte. Srbija mora da se bavi i rastom plata i rastom minimalne zarade, cenama, Ekspom, mora da se bavi završetkom velikih infrastrukturnih projekta, mora se bavi daljem jačanje vojske, mora se baviti svakodnevno kako da sačuvamo naš narod na KiM, kako da sačuvamo Republiku Srpsku u okviru BiH, kako da ostvarimo brži put ka EU, a da ne gubimo naše tradicionalne prijatelje i mnogo je drugih tema", rekao je Vučević.

Smatra da nije fer da samo jedna tema postane apsolutno dominantna i da sve ostalo treba da stane u Srbiji odnosno da život treba da stane.

Vučević je naglasio da se ništa neće raditi dok se ne dobiju od domaće i svetske struke garancije u vezi sa projektom Jadar.

Svi ministri su pod lupom, biće smenjeni ako ne budu imali rezultate

Komentarišući rad ministara u Vladi Srbije, premijer je rekao neće moći svi da ostanu na funkcijama do kraja mandata ako ne budu imali rezultate, ali da za sada ne postoji odluka ni za jedno ime, odnosno ministra koji bi trebalo da bude zamenjen.

"Ne možete vi garantovati da će svi biti u Vladi ili u kabinetu u punom mandatu bez obzira kako radili. Prirodno je da imate neka prolazna vremena, da imate neke preseke stanja i rezultata", rekao je Vučević.

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše nedavnu najavu da su moguće određene promene u sastavu njegovog tima i da li postoji neki rok kada će se eventualno ići na rekonstrukciju Vlade.

Vučević je istakao da bi, ako niko ne bi bio smenjen, to onda dovelo do jedne "uravnilovke i demotivacije".

"Da li ćemo promene praviti na šest meseci, na godinu dana... možda ako se desi neki veći propust, onda niste vezani za neki vremenski okvir da bi eventualno radili takve stvari. Nije doneta odluka ni o jednom pojedinačnom ministru da treba da bude zamenjen, ali svi su pod lupom. Zamislite da nisu pod lupom - svi su pod političkom lupom", poručio je Vučević.

Ponovio je da nije još doneta nijedna odluka i "nema nijedno ime koje treba da bude rekonstruisano ili zamenjeno".

"Nije određen neki tačan datum kada bi te stvari radile, ali mislim da su prirodne stvari nekih šest meseci ili godinu dana od početka rada Vlade.

image