Srbija i Balkan

Vakcina za rak: Kakva su očekivanja Branimira Nestorovića?

Doktor Nestorović je istakao da su sve vakcine na bazi mRNK iste
Vakcina za rak: Kakva su očekivanja Branimira Nestorovića?© Milos Tesic/ATAImages

Putem mRNK (informacioni RNK) vakcine se menja gen i u suštini se ubacuje novi, objasnio je za RT Balkan dr Branimir Nestorović komentarišući to što su lekari počeli da testiraju na pacijentima prvu mRNK vakcinu za rak pluća na svetu.

On je objasnio da je "sve što je na bazi mRNK - isto".

"Ideja je da se zameni taj gen koji kao izaziva rak i da se tako spreči širenje bolesti", kaže naš sagovornik i podseća da je već pričao da mRNK vakcine nisu vakcine već genska terapija.

Na pitanje šta misli o takvoj vrsti vakcina, Nestorović podseća da to nije baš pokazalo velike razultate od kada je "Bajontek" osnovan u te svrhe i da do dana današnjeg nisu uspeli da naprave ni jednu vakcinu koja leči rak, zato što je relativno mali broj karcinoma (10-20 odsto) genetski uzrokovan.

"To su uglavnom karcinomi dojke, nešto malo karcinoma debelog creva i jedan mali procenat karcionoma pluća, ali sem dojke gde je taj nasledni faktor visok, kod njih bi to možda moglo da pomogne, kod ostalih ne", ističe.

Kako objašnjava, informaciona RNK vakcina menja strukturu RNK, izbacuje te onkogene gene i da ta terapija treba da takve gene zameni normalnom varijantom.

Podseća da je tačna teorija karcinoma definisana 1943. godine, te da je karcinom metabolička bolest, koji je definisao Oto fon Varburg, koji je dobio dve Nobelove nagrade za to.

"Tako da ne očekujem neki veliki rezultat", rekao je podsećajući da je kod nas bilo i kubanskih vakcina koje deluju po istom principu.

"Do sada nema velikih uspeha u testiranju. To se tako pojavi nešto kobajagi revolucionarno", rekao je on.

Podsetimo, danas je britanski "Gardina" objavio vest da su lekari počeli da testiraju na pacijentima prvu mRNA vakcinu za rak pluća na svetu, pošto su stručnjaci pozdravili njen "revolucionarni" potencijal da spase hiljade života.

Kliničko ispitivanje faze 1, prva studija BNT116 na ljudima, pokrenuta je na 34 istraživačke lokacije u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

image