Gujon: Formiraćemo timove koji će se baviti reagovanjem na lažne vesti o Srbiji

Gujon je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo podatak da je u poslednjih 25 meseci objavljeno više od 10.000 tekstova sa lažnim vestima i dodao da je zadatak kancelarija koju predvodi da se bavi reagovanjem na takve tekstove u stranim medijima

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da će ta kancelarija formirati timove koji će u skladu sa zakonskim propisima Srbije i zakonskom regulativom pratiti medije na stranim jezicima i ispratiti sve što se njima objavljuje o Srbiji, srpskom narodu, Vladi i predsedniku Srbije kao i o istoriji na Balkanu.

"Na svaku laž će timovi odgovoriti demantijem, i autorskim tekstovima, ali će imati i proaktivno delovanje radi plasiranja objektivnih i pozivitnih vesti o našoj zemlji", rekao je Gujon za RTS.

Gujon je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo podatak da je u poslednjih 25 meseci objavljeno više od 10.000 tekstova sa lažnim vestima i dodao da je zadatak kancelarija koju predvodi da se bavi reagovanjem na takve tekstove u stranim medijima.

Prema njegovim rečima sve će biti veoma merljivo i da će znati koliko članaka je objavljeno, koliko demantija, koliko pisama je poslato urednicima, ali i direktorima publikacija u stranim zemljama i koliko sastanaka je održano.

"Podatak je, da je u prethodnih sedam meseci uloženo preko 78 miliona evra u deo nevladinog sektora koji ima antidržavne stavove, možete da zamislite onda koliko je potrebno u tim zemljama, odakle taj novac dolazi, da mi radimo, kako bismo nešto promenili", rekao je Gujon.