Srbija i Balkan

Arsenijević posle hapšenja zbog pištaljke: Na KiM od Srba ostalo samo ono što nema kud i nema gde

Prema njemu, Srbi na Kosovu imaju dve opcije – da odu u užu Srbiju u kolektivne centre ili da "stvari uzmu u svoje ruke" i izbore za svoja zagarantovana prava
Arsenijević posle hapšenja zbog pištaljke: Na KiM od Srba ostalo samo ono što nema kud i nema gde© Srpska Demokratija

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, koji je početkom nedelje priveden i ubrzo pušten nakon što mu je u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici izrečena novčana kazna jer je narušavao javni red i mir kada je za vreme posete trojice prištinskih ministara tom gradu duvao u pištaljku, kaže da je na KiM od Srba ostalo samo ono što nema kud i nema gde.

Prema njemu, Srbi na Kosovu imaju dve opcije – da odu u užu Srbiju u kolektivne centre ili da "stvari uzmu u svoje ruke" i izbore za svoja zagarantovana prava, na demokratski način i tihim otporom.

"Kad nema mira za narod, nek nema mira ni za vlasti", navodi za "Danas".

Arsenijević je dodao da su Srbi na KiM stigli do poslednje tačke podnošenja situacije u kojoj se nalaze.

Govoreći o sve učestalijem hapšenju Srba na severu Kometa, rekao je da to nije bilo prvo hapšenje "zbog pištaljke".

"Pre desetak dana hapsili su Stefana Veljkovića i mene isto zbog pištaljke kada smo protestovali zbog prefarbavanja naših nacionalnih simbola kod Trga braće Milić. Ovo drugo hapšenje je udar na slobodu izražavanja, jer su nam pisali kaznu da remetimo javni red i mir. Onda bi trebalo svaki vozač koji zatrubi da se hapsi onako kako sam ja hapšen", rekao je on.

Upitan koji je razlog sve učestalijeg dolaska ministra policije Dželjaja Svečlje na sever Kosmeta, rekao je da su te posete deo predizborne kampanje, kao i da zvaničnici Prištine nikada dobrom nisu došli na sever, pogotovo "ne dobrom za Srbe".

"I dok im politika bude antisrpska, mi ćemo protestovati pištaljakama. Jedini način borbe je taj ili da uzmemo da se selimo u kolektivne centre u šatore u užoj Srbiji", ocenio je Arsenijević.

image