Srbija i Balkan

Gujon demantuje "Novu S": Vest da će Francuska skladištiti nuklearni otpad u Srbiji je lažna

Cilj plasiranja lažnih vesti je podrivanja demokratije u Srbiji i svrgavanja legitimno izabrane vlasti, kaže direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju
Gujon demantuje "Novu S":  Vest da će Francuska skladištiti nuklearni otpad u Srbiji je lažna© Antonio Ahel/ATAImages

Vest koja je objavljena na portalu "Nova S" i na naslovnoj strani štampanog izdanja tog medij da će Srbija skladištiti nuklearni otpad iz Francuske je lažna i veoma opasna vest koja ima za cilj širenje panike u Srbiji, rekao je direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon. On je predočio i konkretne dokaze zašto je tako nešto nemoguće.

"Takva lažna vest je jedna od 10.000 lažnih vesti o Srbiji, Vladi Republike Srbije, njenom predsedniku u prethodnih 25 meseci. Sve sa ciljem podrivanja demokratije u Srbiji i svrgavanja legitimno izabrane vlasti. Njihov cilj je takođe da Srbija izabere drugi kurs koji nije vojno neutralan i koji nam onemogućava da imamo slobodu, da idemo putem razvoja i napretka uz očuvanje svojih nacionalnih interesa", naglasio je Gujon za TV Hepi.

On je ukazao da u zakonodavnom sistemu Republike Francuske u Zakonu o životnoj sredini, član 542 piše da Francuska ne sme da izvozi svoj nuklearni otpad van Francuske.

Gujon je takođe ukazao da Konvencija UN o sigurnosti upravljanja nuklearnim otpadom zabranjuje izvoz nuklearnog otpada radi skladištenja i da je Francuska ratifikovala 2000. godine tu konvenciju, a Srbija 2017. godine, za vreme aktuelne vlasti.

"Dakle, sadašnja vlast je ratifikovala konvenciju koja štiti Srbiju od uvoza bilo kakvog nukleranog otpada", istakao je Gujon.

On je napomenuo da postoje još dve EU direktive iz 2006. i 2011. godine po kojima se zabranjuje izvoz i uvoz nuklearnog otpada.

Gujon je podsetio i na izjavu ministarke energetike i rudarstva Dubravke Đedović Handanović da i naš Zakon o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti onemogućava uvoz tuđeg nuklearnog otpada u Srbiju.

Podsetimo da je Gujon nedavno najavio formiranje timova koji će reagovati na svaku laž o Srbiji u stranim medijima.

"Na svaku laž će timovi odgovoriti demantijem, i autorskim tekstovima, ali će imati i proaktivno delovanje radi plasiranja objektivnih i pozitivnih vesti o našoj zemlji", rekao je Gujon.

image