Putevi na severu KiM i jutros blokirani, stotine Srba provelo noć na barikadama

Zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak od strane kosovske policije, dok su barikade i jutros u Rudaru kod Zvečana, a magistrala od Severne Mitrovice ka Leposaviću blokirana je i Ibarskoj Slatini

Stotine i stotine Srba provelo je noć između subote i nedelje pod šatorima, u automobilima, oko barikada koje su u subotu po podne postavljene na putevima širom severa Kosova i Metohije a posle hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika KPS, na Jarinju od strane kosovske policije.

Glavni putevi koji od Severne Mitrovice vode prema Jarinju i jutros su blokirani, a od strane kosovske policije zatvoreni su i dalje i prelazi Jarinje i Brnjak i preko njih se ne može preći ni peške ni kolima.

Barikade su i jutros u Rudaru kod Zvečana, na mestu koje meštani zovu "kod krsta", magistrala od Severne Mitrovice ka Leposaviću blokirana je i Ibarskoj Slatini. 

Kosovska policija u subotu kasno uveče izdala je saopštenje u kome je navedeno da su "lica iz određenih kriminalnih grupa koja su blokirala više puteva na severu zemlje, sa različitih lokacija u tri slučaja pucala na policijske jedinice koje se bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode" i da su policajci "u samoodbrani bili prinuđeni da odgovore vatrom na kriminalna lica koja su se povukla i udaljila u nepoznatom pravcu".

Policija je takođe saopštila da su se na terenu, na više različitih lokacija tokom večeri čuli pucnji.

Mediji na severu KiM javljaju da su se tokom noći čule najmanje dve jake detonacije na području Severne Mitrovice.

Portal "Kosovo onlajn" sinoć je preneo da su kosovski specijalci duže od sat držali dvojicu Srba, Davora i Andriju Markovića blizu jezera Gazivode i da je istovremeno iz oklopnih vozila KPS ispaljeno više rafala prema okolnim selima.

Sirene u Severnoj Mitrovici oglasile su se u subotu oko 15 sati, posle vesti s Jarinja o hapšenju Dejana Pantića. U tim trenucima velike grupe Srba iz Severne Mitrovice i Zvečana uputile su se prema Rudaru i magistrali koja od Prištine, pored Kosovske Mitrovice, vodi prema Jarinju, gde su ubrzo preko puta preprečeni kamioni. Barikade su ubrzo postavljene i u Leposaviću i mestu Lešak prema Jarinju.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je sinoć da "barikade treba odmah skloniti". Noć na barikadama protekla je, koliko je za sada poznato, bez ikakvih incidenata, ali u iščekivanju moguće akcije kosovske policije. 

Inače, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je u subotu uveče da je bivši pripadnik KPS Dejan Pantić uhapšen zbog sumnje da je "organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu Kosova". On je dodao da je Pantić osumnjičen i za "napad na ustavni poredak". 

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić u subotu uveče potvrdio je da je Pantić posle hapšenja zadržan u jednoj bazi kosovske specijalne policije blizu Leposavića. 

U subotu je Osnovni sud u Prištini odredio pritvor do mesec dana Srbinu M. A. kojeg je dan ranije na Jarinju uhapsila kosovska policija, a na teret mu je stavljena sumnja da je "učestvovao u napadu vatrenim oružjem na službena lica".