Srbija i Balkan

"Hil": Vreme je da NATO ugasi vatru na Balkanu – susedi strepe od Srbije

Spisak optužbi na račun Srbije iznet u tekstu je neverovatan: od nasilnog raspada Jugoslavije zbog velikosrpske ideologije, do direktne pretnje svim susedima pominjanjem "srpskog sveta", preko "srpskog šovinizma koji je naterao muslimanske lidere u BiH da ožive veze sa Iranom i daju pro-Hamasovske izjave, do destabilišuće uloge SPC
"Hil": Vreme je da NATO ugasi vatru na Balkanu – susedi strepe od Srbije© M.M./ATAImages

Balkan, bure baruta Evrope, ključa, a iza svega stoji trojka Rusija-Kina-Iran, pišu u autorskom tekstu za američki "Hil" viši naučni saradnik u Centru za slobodu Margaret Tačer pri Heritidž fondaciji Maks Primorac i predsednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap.

Recept koji nude Primorac, bivši službenik američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Akrap, geopolitički analitičar, kako ga često predstavljaju hrvatski mediji, za gašenje požara je jednostavan: kaznite Srbiju.

Pritiscima, sankcijama i udarom na Srpsku pravoslavnu crkvu. NATO koji je stavljen u naslov članka, u samom tekstu se ne pominje, pa može samo da se pretpostavi da bi ovaj vojni savez trebalo da bude izvršilac "specijalnog zadatka Balkan".   

Autori podsećaju na nedavni diplomatski spor između Hrvatske i Crne Gore i upozoravaju Belu kuću da obrati pažnju na to da su "ruski otisci prstiju svuda po tome".

"Sukob potiče od nedavnog glasanja u crnogorskom parlamentu da se Hrvatska okrivi za zločine iz Drugog svetskog rata koje je počinio pronacistički nemački režim", izlaže svoju verziju događaja, kako istorijskih, tako i onih aktuelnih, ovaj dvojac.

I objašnjavaju da je glasanje bilo pokušaj da se osujete napori prozapadnog premijera zemlje da izvuče malu republiku od 600.000 građana iz političke orbite Moskve. Jer Crnoj Gori treba odobrenje Hrvatske da pristupi Evropskoj uniji, dodaju oni. A zbog rezolucije s ruskim otiscima dve zemlje su se posvađale.

I kao što su u NDH Nemci upravljali logorom Jasenovac, kako nas uče dvojica autora koji govore o "pronacističkim nemačkom režimu", tako je i "velikosrpska ideologija izazvala nasilni raspad Jugoslavije", kako pišu. 

Razmatrajući, naime, kako Rusija drži "pod stalnom opsadom" malu Crnu Goru, članicu NATO-a "kroz pokušaje puča, sajber napade, finansiranje proruskih političkih partija i kampanje dezinformacija putem medija pod ruskom kontrolom", autori dolaze do glavnog krivca: Srbije. 

Ne ulazeći u detalje poput toga da je aktere "puča" sud (možda proruski?) oslobodio svih optužbi u nedostatku dokaza, niti nam objašnjavajući kakvu je to Andrija Mandić "klevetničku kampanju vodio protiv Hrvatske" rezolucijom o zločinima u NDH, odnosno da li to Hrvatska baštini tradiciju i istoriju NDH, autori prelaze na seciranje "ruskog proksija". Srbiju, naravno. 

Spisak optužbi iznet u tekstu je neverovatan: od nasilnog raspada Jugoslavije zbog velikosrpske ideologije, preko direktne pretnje svim susedima pominjanjem "srpskog sveta", do "srpskog šovinizma koji je naterao muslimanske lidere u BiH da ožive veze sa Iranom i daju pro-Hamasovske izjave". Muslimanske lidere u BiH, ako neko nije znao, radikalizovali su Srbi šovinisti, oni što žive u Gornjoj Maoči ili su veterani odreda "El mudžahedin" sa pasošom BiH. 

Nadalje, tvrdnjom da je srpski svet jedinstveni entitet, Srbija je direktna pretnja za njene susede, zemlje gde žive srpske zajednice u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i Severnoj Makedoniji, navodi se u tekstu.

Srbijanci, dakle, dalje ruke od Srba.

SAD i Evropa pokušali su da Srbiju uvedu u 21. vek, kako se navodi, pa pošto nisu uspeli vreme je za predloge autora iz nama "prijateljskih zemalja".

Dvojica autora predlažu četiri stvari koje američki lideri, kako su naveli, moraju da urade. Zanimljivo je što se pozivaju samo lideri SAD, dok se Evropa, koja sedi na buretu baruta za koje se fitilj sprema da upali raspomamljeni "srpski svet" gotovo i ne pominje. 

Dakle, prva stvar koju američki lideri treba da urade: "otvoreno da podrže Kosovo i odbiju srpske napore da ga destabilizuju". Tzv. Kosovu treba obezbediti investicije "kako bismo ojačali ovu pro-američku zemlju", a Srbiji uskratiti svaku pomoć SAD "dok ne prestane sa pretnjama vojnom invazijom i ne prizna nezavisnost Kosova".

Drugo: podržati Hrvatsku kao rešenje za okončanje energetske zavisnosti Istočne Evrope od ruske nafte i gasa, navodi se dalje. JANAF će podmiriti energetske potrebe Mađarske, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih, tvrde autori. A kad hrvatski šeici isporuče Srbiji naftu, brzo će ona zaboraviti i Moskvu i Jasenovac.

Treći predlog plana Primorac-Akrap je "širenje režima sankcija protiv srpskih aktera koji promovišu destabilizujuće aktivnosti Rusije u Crnoj Gori i regionu. Ovo bi trebalo da uključi lokalne medije pod kontrolom Rusije".

Sve to u novinskom tekstu u "Hilu" koji je pravi primer profesionalnog, nezavisnog i od propagande očišćenog novinarstva, gde su jedni šovinisti koje treba zatrti, a drugi emancipovani građani 21. veka.

Na jedinom mestu u tekstu gde se pominje EU, ona se poziva da ponovo uvede našoj zemlji vizni režim jer je zbog slabih zakona o imigraciji, Srbija "omogućila teroristima da kontrolišu operacije krijumčarenja ljudi u Evropu". 

Poslednji predlog tiče se Srpske pravoslavne crkve koja u hrvatskim receptima za rešenje balkanske krize uvek ide u paketu sa srpskim narodom. 

"Američki lideri bi trebalo da angažuju Komisiju za međunarodne verske slobode SAD kako bi pronašli način da razbiju stisak proruske SPC nad pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori. Važno je pomoći Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi da obnovi svoju nekadašnju nezavisnost na isti način na koji se ukrajinska pravoslavna crkva oslobodila ruskog patrijarha."

Ima jedna omaška u ovom crkvenom rešenju: pitanje ukrajinske crkve rešavala je jedna druga američka agencija. 

Bela kuća i naši evropski saveznici imaju jedinstvenu šansu da obuzdaju ovu preteću eksploziju u buretu baruta Evrope, istorija nas upozorava da treba da iskoristimo ovu priliku, zaključuju autori.

I ne odgovaraju na pitanje: istorija čega? Prvog ili Drugog svetskog rata? Jer obe su istorije neiskorišćenih prilika da se reši srpsko pitanje.

image