Kurti preti: Na agresiju ćemo odgovoriti svom snagom koju imamo

Premijer privremenih prištinskih institucija poručio da barikade "maskiranih kriminalaca na severu" treba odmah ukloniti

Premijer privremenih vlasti u Prištini Aljbin Kurti izjavio je sinoć da tzv. Kosovo ne želi sukob, ali i da će na agresiju odgovoriti svom snagom koju ima.

"Žele dvostuko vraćanje u prošlost. Prvi, povratak u vreme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje 'Kosova' vrati u UN i što dalje od EU. 'Kosovo' je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom koje ima, Srbija je autokratska, proazijska i militantna. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo. Sada kada ni registarske tablice za vozila ni datum izbora ne mogu da se koriste kao izgovor, nelegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande otkrile su se", napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je tako reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija od Kfora tražiti da rsporedi svoje vojne i policijske snage na Kosovo i dodao da će svako neosuđivanje "orkestriranog nasilja" od EU i SAD ohrabriti zvanični Beograd na dalje podsticanje destabilizacije.

Prema njegovim rečima, Srbija već nekoliko dana "preti Kosovu agresijom" i poziva na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN.

Kurti je dodao da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u kontaktu s komandantom Kfora i da barikade "maskiranih kriminalaca na severu" treba odmah ukloniti.

"'Kosovo' je zemlja slobodnih i vrednih građana, bez obzira na etničku pripadnost, veru, pol i godine. Zločinci i rusofili će propasti. 'Republika Kosovo' će pobediti", poručio je on.