Srbija i Balkan

Britanski poslanik: Naša podrška "Kosovu" je i dalje velika, Kurti da se angažuje u dijalogu

Ulažemo napore da pomognemo "Kosovu" da se pridruži važnim međunarodnim organizacijama, a takođe možete videti naš doprinos snagama Kfora da obezbede garancije i bezbednost, rekao je Aleks Sobel
Britanski poslanik: Naša podrška "Kosovu" je i dalje velika, Kurti da se angažuje u dijalogu© Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Poslanik Laburističke partije Velike Britanije Aleks Sobel ocenio je da je dijalog Srbije i tzv. Kosova u "teškoj situaciji", ali da taj proces nema alternativu te da Priština mora da uloži maksimum napora kako bi se krenulo u pravcu normalizacije odnosa, prenosi "Reporteri".

Sobel kaže da će nova vlada u Britaniji nastaviti da bude posvećena pomoći tzv. Kosovu u ovim izazovnim vremenima.

"Vlada predvođena laburistima 1997. sa centralnim ličnostima kao što su Toni Bler, Robin Kuk, bili su ti koji su se zaista borili za nezavisnost Kosova i mi nastavljamo da čuvamo ovo nasleđe u našoj stranci", pdosetio je Sobel.

On je dodao da je posetio Prištinu sa sadašnjim evropskim i sadašnjim ministrom oružanih snaga Velike Britanije, u vreme dok su bili u opoziciji.

"Sastali smo se sa premijerom Aljbinom Kurtijem i mnogim poslanicima Skupštine Kosova. Jasno smo stavili do znanja da je naša podrška Kosovu i dalje velika. Nedavno smo snažno podržavali njihov ulazak u Savet Evrope, lobirajući kod onih država koje još nisu priznale nezavisnost. Ulažemo napore da pomognemo Kosovu da se pridruži važnim međunarodnim organizacijama. Takođe možete videti naš doprinos snagama Kfora da obezbede garancije i bezbednost", rekao je Sobel za Teve1.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Sobel ocenjuje da je taj proces između Beograda i Prištine veoma kompleksan.

On, međutim, kaže da bi Priština trebalo da uloži maksimalan napor da se odnosi sa susedima normalizuju jer nema druge alternative osim dijaloga.

Sobel je istakao da se incident poput onog u Banjskoj ne sme ponoviti.

"Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Kosova i Srbije što je pre moguće. Srbija nastavlja da blokira Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama i to nikako nije dobro. Znam da su pregovori u Briselu izuzetno teški, ali treba uložiti maksimalan napor da se odnosi Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića normalizuju. Za rešavanje nesuglasica ne postoje drugi načini osim dijaloga", zaključio je Sobel.

image