Srbija i Balkan

Koliko studente košta zakup garsonjera u Beogradu: U više od 10.000 oglasa ne nudi se nijedna soba

Studenti traže centralne gradske opštine, mesta blizu fakulteta i javnog prevoza, zahtevaju i dobru opremljenost, te dostupnost drugih sadržaja
Koliko studente košta zakup garsonjera u Beogradu: U više od 10.000 oglasa ne nudi se nijedna sobaGetty © Royalty-free

Bliži se početak predavanja na fakultetima, a sa akademskim obavezama zajedno u paketu ide i potraga za stanom za mnoge studente koji dolaze iz unutrašnjosti.

"Cene zakupa stanova su drastično skočile sa rusko-ukrajinskom krizom. Sada su na tom nivou ili za oko 15 odsto niže, ali je tražnja stabilno visoka", ističe Mirjana Todorović iz agencije za nekretnine.

Aleksandra Mihajlović sa sajta "Četiri zida" kaže da je prosečna cena beogradske garsonjere oko 300 evra, novosadske blizu 270, a niške oko 210.

Povoljniji su stanovi u Kragujevcu i Subotici.

Obe sagovornice RTS-a saglasne su da su se stil i način života promenili, tako da gotovo niko više ne iznajmljuje sobu.

"Ranije su penzioneri iznajmljivali sobe kao dopunu budžetu. Danas su se zahtevi studenata i pojedinaca koji bi iznajmili nekretninu dosta promenili", primećuje Todorovićeva.

Mihajlovićeva potvrđuje da u njihovim oglasima postoji blizu 10.000 oglasa za iznajmljivanje, a nijedan u kom se nudi samo soba.

"Promenio se stil života i navike mladih. Žele udobnost i privatnost, a to mogu da imaju samo ako iznajme ceo stan. Uz to, ponuda je velika", ukazuje Mihajlovićeva.

Todorovićeva naglašava da je lokacija i dalje najznačajniji zahtev.

"Studenti traže centralne gradske opštine, mesta blizu fakulteta i javnog prevoza, zahtevaju i dobru opremljenost, te dostupnost drugih sadržaja – kafića, rekreativnih centara i prodavnica", napominje ona.

Najlakše se, kako kaže, izdaju mali i moderno opremljeni stanovi.

"Zahtevi studenata i svih ostalih je da to bude moderniji koncept, prilagođen savremenom načinu života. Mladi vole otvoren prostor, internet je obavezan, dok su stanovi sa bakinim nameštajem znatno teže izdaju", navodi agent za nekretnine.

Rešenje za manju cenu zakupa može da bude odabir lokacije koja je dalje od fakulteta, ali da je dobro povezana sa centrom grada.

"Recimo, prosečna cena garsonjere u okolini Vukovog spomenika je oko 400 evra. Za taj iznos, student može da iznajmi, možda, i dvosoban stan u Mirijevu, te da podeli troškove sa cimerom", zaključuje Mihajlovićeva.

Obe smatraju da ne bi trebalo da dođe do novog poremećaja cena.

image