Srbija i Balkan

Stevandić: Drina sa obe strane je Srpska

Stevandić ističe da moramo biti veoma pametni da izbegnemo zamke
Stevandić: Drina sa obe strane je Srpska© Tanjug/FOTO SRNA/ Radenko Kupreša

Srpska je trenutno postigla razumevanje u delu Evrope za svoju neutralnu politiku. Postoji pametan način da to razumevanje postignemo i u Americi, a da to ne remeti njihove ključne interese, rekao je u intervjuu za "Novosti" predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenjujući trenutnu poziciju Banjaluke i odnose sa Vašingtonom koje remete razni faktori.

"Mi nismo zadužili rusko oružje ovde, nego se držimo neutralno. Federalni partneri pokušavaju da tu našu politiku kod Amerikanaca predstave kao prorusku, a za nju slede sankcije. Tu smo upali u kandže loših stereotipa o Srbima, jer smo od devedesetih predstavljeni kao ružni, prljavi i zli i koje treba tući i bombardovati", dodao je.

Ističe da moramo biti veoma pametni da izbegnemo zamke.

"Sigurno je i američka politika zainteresovana za mir na Balkanu i tu treba da tražimo šansu. Žao mi je što nismo i dalje apostrofirali veliki protok ljudi koji se sumnjiči za terorizam kroz BiH i koji su istu koristili kao bazu. Te stvari se u BiH guraju pod tepih, a Srbi moraju da ih vade ispod tepiha", rekao je Stevandić.

Govoreći o tome da li nakon Majkla Marfija, kojem je Srpska stalna meta, može da dođe lošiji ambasador, Stevandić je rekao da može, pa je istakao: "Ozbiljni krugovi su procenili da je Marfi nepotrebno poremetio odnose Srba i Amerikanaca i sigurno je da bi trebalo da dođe bolji ambasador."

Na pitanje očekuje li da se onda promeni način vođenja sudskog procesa protiv predsednika RS Milorada Dodika, koji je prema mnogim izjavama, inicirala zapravo Ambasada SAD, Stevandić odgovara da ti procesi nisu lični i da se Miloradu Dodiku ne sudi zbog voćnjaka, nego zato što brani imovinu Srpske i sprečava da se ista knjiži na BiH.

"Sve drugo su izgovori za naivne, imamo i opoziciju koja sve pokušava da predstavi kao privatni Dodikov rat sa Amerikom. Imamo i visokog predstavnika koji pokušava da predstavi RS kao stranu koja ne sarađuje i koja treba da nestane", ističe predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kaže i da je jasno da je povučena ručna i da neće biti presude Dodiku dok se ne završe izbori, jer bi sve pre toga ojačalo Dodikov politički položaj.

Stevandić se osvrnuo i na Kristijana Šmita rekavši da situacija sa njim je bila prilika da se Kancelarija EU nametne kao budući faktor OHR.

"A to što Bošnjaci ovo osporavaju, pokazuje da nisu iskreno za evropske integracije, već je samo iskrena njihova borba protiv RS", rekao je.

Na pitanje kako da se Srbija i Srpska odbrane od napada koje stižu sa mnogih adresa, Stevandić naglašava da pre svega moramo da budemo mudri i da ne nasedamo na priče kako kako pravimo neki srpski svet i "veliku Srbiju".

"I jedna i druga strana Drine su srpske. To što je tu povremeno neka granica i carinici, nije bitno", naglasio je.

Što se Deklaracije tiče i narednih poteza Beograda i Banjaluke, Stevandić kaže da su ekonomski razvoj i politička stabilnost ti potezi.

"Ali i to će biti na udaru, jer Sarajevo blokira investicije Srpske i Srbije, poput izgradnje auto-puteva, aerodroma i hidrocentrala. I treba da mi uzvratimo istome merom, ako nema aerodroma u Trebinju, nema ni projekata u Federaciji BiH.

Stevandić je naglasio da će na novoj narednoj sednici NS RS biti donesen zakon kojim se u upotrebu vraćaju himna "Bože pravde" i grb Nemanjića.

"Oni koji su to ukinuli znaju da kad to jednom vratimo, nikada više neće moći da ukinu, pa su zbog toga sve njihove poruke bile ružne. Za Ustavni sud BiH imamo poruku - relevantno je ono što kaže Ustavni sud BiH", naglasio je Stevandić.

image