Načelnica Opštine Drvar: Kazniti počinioce napada na srpske povratnike u Mostaru

Uz činjenice da smo ugroženi, sa ekonomskog i egzistencijalnog aspekta, bojazan za bezbednost i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava će nas opet poslati u izbeglištvo, navela je Runićeva

Nadležne institucije treba da kazne počinioce napada na srpske povratnike u Mostaru i da konačno pokažu da su spremne da grade suživot u miru i toleranciji, izjavila je načelnica Opštine Drvar Dušica Runić.

Ona je naglasila da su srpski povratnici u Federaciji BiH zabrinuti za svoju budućnost.

"Ako se opet pokaže da nadležne institucije, policija i tužilaštvo tolerišu dela čiji je cilj vređanje i ugrožavanje života manjinskih povratnika, kao što je u dosadašnjoj praksi bio slučaj, onda svi mi, koji gradimo život na tlu Federacije, treba da budemo zabrinuti za vlastitu budućnost", rekla je Runićeva u izjavi za Srnu.

Ona je to rekla komentarišući nedavni napad na srpsku decu u Mostaru.

Navela je da brojne opstrukcije kojima su izloženi Srbi povratnici u FBiH mogu dovesti do ponovog napuštanja vekovnih ognjišta.

"Uz činjenice da smo ugroženi, sa ekonomskog i egzistencijalnog aspekta, bojazan za bezbednost i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava će nas opet poslati u izbeglištvo", navela je Runićeva.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići, više nepoznatih lica prošle sedmice je napalo srpsku decu, a igralište i čitavo selo oblepljeni su kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su meštani.

Deca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a meštani tvrde da se u selu čula i rafalna pucnjava.