Srbija i Balkan

Košarac: Napad na srpsku decu dokaz niskog nivoa bezbednosti u Mostaru

Srbi u Mostaru traže samo ono što im pripada – da mogu mirno živeti na svojim ognjištima, istakao je zamenik predsedavajuće Savetu ministara
Košarac: Napad na srpsku decu dokaz niskog nivoa bezbednosti u MostaruGetty © Photo by Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images)

Zamenik predsedavajuće Savetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio napad na srpsku decu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići i pozvao nadležne institucije da hitno istraže slučaj i privedu počinioce pravdi, napominjući da je ovo osmi napad na Srbe u Mostaru od početka godine.

"Neobjašnjivo je i krajnje zabrinjavajuće da nijedan počinilac napada na Srbe u Mostaru nije otkriven, niti sankcionisan. I dalje čekamo na odgovore ko preti srpskoj deci, ko stoji iza opasnih i radikalnih poruka, ko je oskrnavio Sabornu crkvu u Mostaru, ko skrnavi srpske grobove, ko je zapalio automobil srpskog povratnika u naselju Hodbine", istakao je Košarac na Instagramu.

Ukazao je da je ovo dokaz veoma niskog nivoa bezbednosti u Mostaru.

"Opasno je i krajnje uvredljivo ćutanje nadležnih institucija u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH (FBiH). Niko od tih ljudi se nije obratio srpskim povratnicima. Muk je i kod međunarodnih zvaničnika koji su glasni u svim drugim slučajevima osim kada su žrtve napada srpski povratnici. To nam govori kakvo je zapravo stanje u FBiH i BiH", upozorio je Košarac.

Dodao je da Srbi u Mostaru ne traže ništa drugo osim onoga što im pripada – da mogu mirno živeti na svojim ognjištima.

Kako je naveo, Srbi u Mostaru imaju samo podršku Srpske i Srbije, čiji predsednici i institucije vode računa o svakom Srbinu ma gde god da se on nalazio.

"Očekujem da će ministar bezbednosti Nenad Nešić nakon posete Baćevićima imati ozbiljne razgovore s federalnim ministrom Ramom Isakom i nadležnim strukturama u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Svi moramo stati u zaštitu srpskih povratnika i doprineti njihovoj borbi za ostvarivanje prava, ličnu bezbednost i zaštitu imovine", poručio je Košarac na Instagramu.

Ponovo je apelovao na nadležna tela da promptno reaguju i sankcionišu odgovorne za napade.

"Mir, bezbednost i stabilnost nemaju cenu", konstatovao je Košarac.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih lica napalo je srpsku decu, a igralište i selo oblepljeni su kukastim krstovima, slovom U i HVO.

Deca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a meštani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava. 

image