Srbija i Balkan

Hitno obaveštavanje javnosti od 15. septembra: SMS upozorenje na oluje, zemljotrese, požare

SMS porukama, ubuduće, građani se biti obaveštavani o jakom nevremenu, požaru, zemljotresu, radijaciji koje će iz centra slati specijalno formiran tim i radna grupa nadležna za krizne situacije

Državni sistem za prenos informacija građanima sa ciljem hitnog informisanja i upozoravanja na elementarne nepogode, hitne ili vanredne situacije počeće da radi 15. septembra, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

SMS porukama, ubuduće, građani se biti obaveštavani o jakom nevremenu, požaru, zemljotresu, radijaciji koje će iz centra slati specijalno formiran tim i radna grupa nadležna za krizne situacije.

Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar telekomunikacija i informisanja Dejan Ristić potpisali su danas "Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće".

Sistem će podrazumevati dobijanje SMS poruke o vanrednoj situaciji sa uputstvom kako se ponašati, a važiće za teritoriju Srbije, odnosno samo za deo teritorije u kojoj se događa vanredna situacija, rečeno je na konferenciji za novinare posle potpisivanja Sporazuma.

Slični sistemi godinama postoje u zemljama EU. Koriste se u slučaju vremenskih nepogoda, nuklearnih incidenata, vulkanskih aktivnosti.

Dačić je rekao da je u toku testiranje i obuka ljudi koji treba da rade na ovom sistemu, i da je reč o upotrebi savremenih tehničko-tehnoloških sistema i da će se time uspostaviti sveobuhvatni sistem ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti i da bi bio dostupan najvećem broju građana.

"Svi mobilni telefoni koji se nalaze na baznoj stanici koja je na delu teritorije, koji preti određeni rizik, u ovom smislu vanrednih situacija ili bilo čega drugoga, će dobiti SMS poruku", rekao je Dačić.

Istakao je da su u ovaj program uključene sve relevantne institucije.

"I formirana je posebna radna grupa za uspostavljanje tog sistema, koju uz MUP čine i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, zatim i Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, RATEL, svih operatera mobilne telefonije, kao i svih relevantnih institucija, Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost Srbije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, javnih vodoprivrednih preduzeća Srbija voda i voda Vojvodine i Republički seizmološki zavod", rekao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se formira jedinstveni broj 112 koji će obuhvatati i MUP, vanredne situacije, hitnu pomoć.

"Sledeći korak je da u narednim mesecima sledeće godine započnemo rad na primeni tzv. cell broadcast sistema, hibridnog sistema obaveštavanja, koji podrazumeva da svaki mobilni primi poruku koja će odmah uključiti alarm da vas upozna sa hitnom situacijom", objašnjava Dačić.

Ministar Ristić potvrdio je da će od 15. septembra u Srbiji ovaj sistem biti aktivan i da će biti pokrivena čitava teritorija Republike Srbije.

Sa druge strane, istakao je Ristić, intenzivno se razvija uspostavljanje novog tehničkog CBS sistema i Srbija će biti svega među četiri evropske države koje će tokom 2025. imati CBS i SMS uslugu.

"Time neće biti pokriveni isključivo korisnici mobilnih usluga naših nacionalnih mobilnih operatora, već će biti pokriveni, odnosno uključeni i svi oni strani državljani koji su korisnici usluga stranih mobilnih operatora, a zatečeni na teritoriji Srbije, turisti, građani u tranzitu, dakle i njih ćemo istovremeno obaveštavati, naravno na stranom jeziku", istakao je ministar Ristić.

image