Dačić potvrdio hapšenje hrvatskog špijuna, oglasio se i Zagreb

Srpski mediji objavili su ranije danas da je na području Beograda rano ujutro Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u saradnji s drugim nadležnim državnim telima uhapsila osobu za koju je rečeno da je "hrvatski špijun"

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) tvrdi da "nema nikakvih saznanja" o hapšenju hrvatskog špijuna u Beogradu.

"Nemamo nikakvih saznanja o navedenoj temi, niti da se takav događaj uistinu dogodio" rečeno je iz MVEP-a na pitanje Hine o pisanju medija u Srbiji.

Srpski mediji objavili su ranije danas da je na području Beograda rano ujutro Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u saradnji s drugim nadležnim državnim telima uhapsila osobu za koju je rečeno da je "hrvatski špijun".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je na području Beograda uhapšena osoba zbog sumnje da je špijunirala u korist Hrvatske.

Dačić je novinarima u Palati "Srbija" u Beogradu rekao da je akciju hapšenja izvela Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

"Policija je samo davala logističku podršku", rekao je Dačić.

Dodao je da postoji pojačani interes bezbednosnih struktura raznih za naš prostor, i da sve bezbednosne službe rade po određenim propisima, i da sve što spada izvan toga, poput krivičnih dela će biti sankcionisana.

Prema saznanjima medija, akcija je rezultat višemesečnog operativnog rada BIA i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog delovanja hrvatske obaveštajno-bezbednosne službe SOA.

Vulin: Hrvati nisu razumeli da treba da prekinu sa vrbovanjem Srba

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulun je rekao da Hrvati nisu razumeli da nakon proterivanja šefa njihove obaveštajne mreže Hrvoja Šnajdera treba da prekinu sa vrbovanjem Srba i obaveštajnim radom.

"Čestitam predsedniku Aleksandru Vučiću, rukovodstvu i pripadnicima BIA hapšenje hrvatskog špijuna. Niko ne zaslužuje veći prezir i oštriju kaznu od Srba koji izdaju svoju zemlju i narod. Pripadnici BIA su pokazali da su profesionalci koji moraju da se poštuju ali i patriote kojih neprijatelji Srbije treba da se boje. Hrvati nisu razumeli da nakon proterivanja šefa njihove obaveštajne mreže Hrvoja Šnajdera treba da prekinu sa vrbovanjem Srba i obaveštajnim radom. Valjda će sada bolje savladati lekciju. Sve se menja, služba ostaje", poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin povodom hapšenja hrvatskog špijuna u Srbiji.

Podsetimo, juče je do medija dospela informacija da je sporazum o priznanju krivice za delo špijunaža sa srpskim vlastima potpisao i Dejan Raković iz Beograda, osumnjičen da je angažovan od strane Obaveštajne službe (OS) Albanije, kao i Obaveštajne agencije tzv. Kosova, po čijim nalozima je prikupljao podatke od bezbednosnog značaja, pomažući na taj način rad ovih službi, te stvarajući njihovu obaveštajnu mrežu na teritoriji Srbije.