"Krivi spoj" na srpsko-hrvatskoj granici: Zašto je Severina obećala da više neće dolaziti u Srbiju?

Granična kontrola zadržala je hrvatsku pevačicu radi kontrole, a onda je nastala "tarapana" nakon koje je Seve zapevala i Balaševića

"Pogled ispod obrva", uputila je hrvatskoj pevačici srpska granična policija, nakon čega je ona po svemu sudeći, shvatila kako, njene sporne i često antisrpske izjave srpska "vlada više ne prašta". I iako još "trava nije nikla, tamo gde je stala njena štikla", to joj ovde nije pomoglo, pa je Severina promenila ploču – i zapevala Balaševića. Ali, bio je to "krivi spoj", jer srpskim graničarima nije bilo do pesme, već do toga da sa hrvatskom pevačicom porazgovaraju, i kako ona tvrdi, pretresu joj auto.

Otprilike ovako je, opisano Severininim stihovima, izgledala situacija na srpsko-hrvatskoj granici, nakon koje je pevačica ipak puštena da uđe u Srbiju, što ona nije prihvatila već se vratila u Hrvatsku. I onda je, kao u njenoj pesmi, nastala "tarapana".

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", požalila se hrvatska pevačica.

Severina je, zatim pojasnila kako "onaj koji je trenutačno na čelu Srbije neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji", te je dodala graničarima i da "im je vođa, za kojeg mi reče da je izabran na izborima, najveći 'ustaša' za Srbe".

"Kad su me krenuli ispitivati što mislim o silovanim ženama i o tome što su izgnani Srbi iz Hrvatske – ja sam rekla da je svaka žrtva teška, ali da prekidam ovu predstavu i da neću više odgovarati na njihova pitanja, da mi vrate dokumente, jer da na meni neće vežbati silu, pošto nisam osoba pogodna za zastrašivanje i da će o svemu ovome sutra čitati u svim medijima. Rekla sam i da više nikada neću doći u Srbiju dok god joj je na čelu onaj, znate dobro koji. Nekoliko puta me policajac molio da to ne radim, objašnjavao mi da mogu slobodno u Srbiju. Samo sam mu dodala da svojim nadređenima poruči da su ispali glupi, jer će samo postići kontraefekt, a ja od Srbije ne živim", dodala je pevačica.

Ona je, inače, kako je objasnila u saopštenju za medije, u Srbiju krenula kako bi pevala na  rođendanskoj proslavi. Ako je verovati hrvatskim tabloidima da umetnica "peva na svadbama isključivo u Srbiji i Crnoj Gori, a iznosi se dogovaraju pojedinačno, ali ne bi trebalo da se računaju manje od 25.000 evra", jasno je da je u rodnu državu ovaj put otišla praznog džepa. Tako da, "sreća pa ne živi od Srbije".

Dodala je hrvatska pevačica i bivša srpska snajka, i kako su Srbi pošten i dobar narod, ali da im je "vlast grozna i da nikad nisam rekla da su Srbi genocidni, nego su to Vučićevi mediji izmisli, kao što izmišljaju laži godinama o svima koji se suprotstavljaju režimu".

Na kraju je, kaže, zapevala Balaševićeve stihove "davno ti je vrag zaseo na prag zemljo Srbijo". A onda nasekirala Srbe dodajući da nikad neće doći "dok vam ovaj ne sjaše sa vlasti".

Dačić: Zadržana na osnovu spiskova o verbalnim deliktima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je, međutim, da Severina Vučković sinoć nije ni privedena ni uhapšena, već da ju je policija na granici sa Hrvatskom zadržala na osnovu, kako je rekao, "spiskova o verbalnim deliktima".

"Mi ćemo, da ne bi dolazilo do raznih zloupotreba ovih situacija, ukinuti sve spiskove koji se mogu odnositi na nešto, osim za one koji vrše krivična dela, postoji opasnost za bezbednost zemlje, terorizam, kriminal. Ovo je slobodna zemlja. Verbalni delikt ne postoji. Prema tome, neće više postojati nikakva ograničenja", rekao je Dačić.

Istakao je da svaka zemlja ima pravo da bez obrazloženja bilo kome zabrani ulazak, te da je Srbija slobodna zemlja, u njoj "nema verbalnog delikta i u njoj se ne ide u zatvor zbog slušanja muzike", izjavio je ministar Dačić, podsećajući tako na slučaj advokata Nemanje Borovića koji je u Hrvatskoj dospeo iza rešetaka zbog pesme "Do Dinare niđe ne stajem".

Pevačica koja je na samim počecima svoje karijere beležila uspešne nastupe na Tuđmanovim skupovima, a zamalo da 2009. godine na "proslavi" Oluje u Kninu ukrade binu koja tradicionalno pripada proustaškom Tomsponu (ona je bila spremna da nastupi, ali koncert je ipak otkazan), u poslednje vreme na društvenim mrežama, malo malo pa se bavi političkim pitanjima.

"Ja sam sad ispala najveći ustaša rekavši da je u Srebrenici bio genocid, što je bio genocid, kako god oni to nazivali – veliki zločin, mali zločin, srednji zločin. Radi se samo o tome da bi, ako je bio genocid, onda neka država trebalo toj državi platiti odštetu i mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove", presuđivala je estradna umetnica Srbima.

U medijskom ratu sa bivšim suprugom, potkačila je i patrijarha Porfirija kome je poručila da se "pokaje za svoje grehe i pomoli za spas svoje duše". Za generala Ratka Mladića u jednom od svojih Instagram komentara zaključila je da je Hitler.

Nova zvezda srpske opozicije

U Srbiji, ipak, ima snažnu bazu fanova, pa su joj tako, u odbranu odmah priskočili organizatori festivala koji promoviše secesiju Kosova, "Mirdita, dobar dan", ali i pojedini srpski opozicionari, poput Radomira Lazovića iz Zeleno-levog fronta, Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, proukrajinskog aktiviste advokata Čedomira Stojkovića...

"Hvala Severini što ne ćuti o problemima koje vidi i što podržava borbu građana Srbije protiv litijuma", pun je bio podrške Lazović.

Severinina advokatica Sanja Turlakov rekla je za beogradske medije da je, s obzirom na to da je verbalni delikt u Srbiji ukinut, pevačica "sigurno ispitivana po Zakonu o strancima gde policija ima pravo da prikuplja određene podatke i da vidi da li je ta osoba bezbednosno opasna za državu Srbiju".

Na osnovu Zakona o strancima, bez posebnog obrazloženja, stranim državljanima može se zabraniti ulazak u zemlju, ukoliko se, kako to piše u zakonu, utvrdi da postoji "neprihvatljiv bezbednosni rizik", odnosno da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak.

Tako je po ovom zakonu, ulazak u Srbiju zabranjen pevačici Selmi Bajrami koja je pokazivala dvoglavog orla, Jadranki Barjaktarević koja je na skupu Mila Đukanović pevala "jači smo od Srbije", Sadiku Hasanoviću zbog druženja s Naserom Orićem, i tvrdnji da Novi Pazar nije deo Srbije.

Šta će biti epilog Severinine granične epopeje, ostaje da se vidi, ali pojedini tviteraši već vide da je hrvatska pevačica, nakon srpskog pevača Topalka postala nova zvezda domaće opozicije. Jedna korisnica Iksa tako u šali predlaže, da "ako će Severina biti predsednica, onda bi bilo fer da Keba bude premijer".