Srbija i Balkan

Vučić: Razgovaraćemo o litijumu, pričaću i sa "Rio Tintom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj polovini septembra preseliće kancelariju u Podrinje
Vučić: Razgovaraćemo o litijumu, pričaću i sa "Rio Tintom"© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/ bs

"Nedavno je u Srbiji bio nemački kancelar Šolc, pre toga je bio predsednik Si Đinping, uskoro dolazi Makron, stiže i predsednik Izraela, imaćemo mnogo važnih poseta i mnogo važnih državnika, imamo Globalni forum u Češkoj, dan posle Makronove posete letim za Prag. Ono što je najvažnije očekujem da kancelariju Predsednika Republike u prvoj polovini septembra premestim na sedam dana u Podrinje", najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u nacionalnom dnevniku TV "Pink".

Komentarišući navode o tome da je Makronova poseta uvod u potpisivanje sporazuma o odlaganju nuklearnog otpada na teritoriji Srbije, on je rekao da imamo zakon koji to sprečava, i da o tome niko nikad nije razgovarao. To su besmislice u koje niko ne veruje, istakao je, najavljujući da će sa Francuzima biti potpisan sporazum o saradnji u oblasti elektroprivrede, dodajući da će sa francuskim kolegom razgovarati i o jačanju naše vojske, te da se danima radilo na ugovorima za rafale.

"Važno je razgovarati o nuklearnim kapacitetima", istakao je.

Vučić je naveo da je na vlasti dvanaest godina a da su, kako tvrdi, demonstracije trajale pet godina i da nikada nikom nije zabranjivano da protestuju.

"Nismo ih dirali ni kad su nam blokirali puteve, železničke pruge. Od RTS, gradske skupštine, Skupštine Srbije...Istovremeno u svim zapadnim zemljama za nešto slično Boga bi ubili u njima. Hapsili su po sedamsto, osamsto ljudi. Sećate se kako su Gretu Tunberg nosili", dodao je Vučić komentarišući napade na njega.

Sve je, kaže, "izvrnuto". 

"Isto kao sa litijumom- od šanse veka, do smaka sveta. I naučnici su ih rasturili, i kažu im da ne pričaju gluposti, ali baš ih nije briga. I dalje će da lažu, kažu da se litijum kopa u Vranju, Kraljevu... Lažu koliko hoće. Mislim da je od presudnog značaja da ukazujemo šta je istina i pokažemo to ljudima", rekao je.

Kurti je uhapsio preko 60 ljudi, ni na jedno hapšenje nikada nisu odgovorili, isto kao što su izostale rekcije na napad na njega u Srebrenici, istakao je predsednik.

Niko nije reagovao kada je on hteo da idem u Jasenovac prvi put posle 80 godina,, a nisu bili ni na strani Nemanje Berića, koji je uhapšen zbog pesme, rekao je Vučić, dodajući da je Severina zadržana na granici zbog kontrole i da on misli da je to "glupo i nepotrebno".

"Sačuvaj me Bože države u kojoj ćemo da hapsimo svakog ko voli Tompsona, sačuvaj me Bože države u kojoj hapse one koji vole Baju Malog Knindžu. Mi moramo da se razlikujemo od njih u svemu. Pustite ih sve, pa i ovu Bajrami... Nema ko se nije uzbudio zbog pevačice koja usput govori da je Srbija genocidna, a voli pare ovde da uzima", rekao je.

Kurti je danima hapsio Srbe, a Rada Trajković je zadržana dva sata na prelazu,, i po rečima predsednika, zvali su ga svi ambasadori.

"Ćutali su zbog desetina uhapšenih, pitao sam ih da li su normalni, da li ih je sramota", rekao je Vučić dodajući da nikad neće moći da shvati stepen autošovinizma kod Srba.

Vučić je podsetio da je ministru Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku, te da o tome niko ne zna jer "njihovi životi nisu važni".

"Jeste li čuli da Inicijativa mladih za ljudska prava traži da mu se dozvoli ulazak. Ali ako dirnete nekog ko nije Srbin, onda kreće hajka na Srbe. Hoće da nas nauče da mrzimo sebe. Srbija je najbolja, nećete me naterati da bilo koga volim više od Srbije", istakao je.

Odakle obraz "našima odavde" da ih ne interesuje nijedan Srbin, da ćute na svakog uhapšenog Srbina, a čekaju svaku priliku da nanesu Srbiji štetu, upitao se predsednik.

"Kažu za litijum- udaviće nas, potrovaće nas. Pogledajte mašineriju laži. Čekajte ljudi, dve godine imamo, razgovaraćemo. Sad ću da idem s ljudima da razgovaram gde god mi padne napamet. A gde god odem, ljudi me pitaju kad će da bude put, jer im je to važnije od litijuma", rekao je Vučić dodajući da on mora da sedne i razgovara i sa predstavnicima "Rio Tinta".

On je najavio i da u narednih nekoliko dana mora da se završi razgovor o minimalnoj zaradi.

"Voleo bih da bude na nivou potrošačke korpe, 53.500. To bi bilo povećanje od 14 odsto, to bih jako voleo. Poslodavci ne mogu da budu nezadovoljni, dobar deo ovih troškova preuzima država. To su važne teme, mnogo važnih stvari je pred nama. Uveren sam da ćemo uspeti da nastavimo sa ovom stopom rasta, da povećamo penzije za 11 odsto, a da od 1. septembra počnemo da isplaćujemo", rekao je predsednik.

On je dodao da je skok penzija i plata uvek veći nego inflacija, a da će plate prosvetnih radnika biti značajno više uvećane nego ostalima.

"Samo treba da se zapitamo radimo li mi više", rekao je.

image