"Demokracija": Vajc kandidat za izvestioca Evropskog parlamenta za "Kosovo"

Austrijski poslanik se istakao u diskusijama EP o pitanjima koja se tiču situacije na Zapadnom Balkanu, pre svega u vezi s Prištinom i Beogradom

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc mogao bi biti novi izvestilac za "Kosovo", navodi "Demokracija".

Portparolka austrijskog evroposlanika Inge Čen rekla je da se razgovori o imenovanju izvestioca za "Kosovo" u Evropskom parlamentu nastavljaju, ali nije demantovala niti potvrdila da bi ta funkcija mogla ostati grupi Zelenih.

"Trenutno su u toku razgovori i pregovori, tako da u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo. Nadamo se da ćemo uskoro znati više da li će Zeleni zadržati poziciju izvestioca za ′Kosovo′", objasnila je.

Poslednju deceniju mesto izvestioca za "Kosovo" u EP popunjavali su Zeleni. Od 2019. do 2024. godine na ovoj funkciji bila je nemačka evroposlanica Viola fon Kramon, a pre nje Austrijanka Ulrike Lunaček.

Pošto je Vajc osigurao poslanički mandat, ali i zbog činjenice da postoji nepisano pravilo da mesto izvestioca za "Kosovo" u EP dobija poslanička grupa Zelenih, njegovo ime se pojavilo kao potencijalni kandidat za tu funkciju.

Vajc je tokom proteklog mandata bio veoma aktivan u diskusijama EP o pitanjima vezanim za situaciju u regionu Zapadnog Balkana, pre svega u vezi s Prištinom i Beogradom.

Bio je i među potpisnicima pisma evroposlanika da se ne priznaju rezultati poslednjih izbora u Srbiji.